Jízdní řády 2014

01.12.2013 18:32

Dálková a Vnitrostátní doprava: Nabídka mezistátních i vnitrostátních dálkových spojů Českých drah zůstává v novém jízdním řádu zachována v podobném rozsahu jako doposud. Na hlavních dálkových trasách pojedou spoje nadále v základních hodinových nebo dvouhodinových intervalech. K největším novinkám patří zavedení dvou párů přímých spojů SC Pendolino mezi Ostravskem a západočeskými lázněmi, zkrácení jízdy spojů SC Pendolino mezi Prahou a Ostravou pod 3 hodiny, posílení počtu spojů EuroCity na lince Praha – Olomouc – Vsetín – Žilina na dvouhodinový interval, změna organizace dopravy do Ruska a zrychlení spojů z Prahy do Českých Budějovic o 12 minut. Během roku 2014 budou uváděny do provozu v dálkových vlacích další modernizované, komfortní vozy.

Mezinárodní dálková doprava

Nejrychlejší pozemní spojení do Moskvy

Zcela nově bude koncipována doprava do Ruska. V letní období dvakrát a v zimním dokonce třikrát týdně pojede komfortní vlaková souprava sestavená z nejmodernějších lůžkových vozů Ruských železnic (RŽD) na lince Praha – Moskva. Zároveň se o zhruba 12 hodin zkrátí jízdní doba, a to na 25 hodin.Zákazníci Českých drah budou moci využít také spojení vlakem RŽD na lince Moskva – Ostrava – Břeclav – Milán – Monte Carlo – Nice. Provoz tohoto vlaku je plánován celoročně jedenkrát týdně. V tomto vlaku jsou kromě lůžkových vozů zařazeny také vozy salonní a restaurační.

Z Prahy do Lince rychleji a komfortněji

Ve směru do Rakouska na rychlících Praha – Linec přes Summerau (součást vnitrostátní linky R7) dojde k nasazení komfortnějších souprav standardu EuroCity (vozy s klimatizací a elektrickými zásuvkami, vůz pro vozíčkáře, přeprava jízdních kol zjednodušenou formou atp.). Spojení obou měst se navíc zrychlí o 18 minut ve směru z Prahy do Lince (z 5 hod. a 9 min. na 4 hod. a 51 min.),respektive o 8 minut ve směru z Lince do Prahy (z 5 hod. a 4 min. na 4 hod. a 56 min.).

Více denních vlaků na Slovensko, méně vlaků do Polska

Více denních spojů vyrazí na Slovensko. Vedle současného základního dvouhodinového intervalu na lince Ex1 Praha – Olomouc – Ostrava – Žilina bude rozšířen počet přímých spojů a zaveden základní mezistátní dvouhodinový interval také na lince Ex2 v trase Praha – Olomouc – Vsetín – Žilina. Díky tomu budou některé vnitrostátní rychlíky a expresy nahrazeny spoji EuroCity. Do těchto vlaků budou zařazeny komfortnější, klimatizované vozy. V nabídce se objeví také druhý pár přímých vlaků v trase Praha hl.n. (odj. v 7:11) – Zvolen (příj. ve 14:51) a zpět (Zvolen 13:09 – Praha hl.n. 20:53).

Ve směru do Polska došlo na žádost PKP Intercity k omezení počtu přímých denních vlaků na 3 páry. Z tohoto důvodu byl ukončen provoz spoje EC Praha.Cestující z Prahy do Varšavy mohou nadále využívat přímé noční spojení a nově bude vytvořeno 3× denně rychlé spojení s přestupem na / ze spojů SC v Ostravě a 3× denně mezi spoji EC v Hranicích na Moravě(provázání přestupu mezi linkami Praha – Žilina a spojením Vídeň – Varšava).

Vnitrostátní dálková doprava

SC Pendolino pojede 2× denně na západ Čech

Ve vnitrostátní dopravě představuje největší novinku zavedení četnější jízdy přímých vlaků SC Pendolino mezi severní a střední Moravou a západními Čechami (Plzeň, Stříbro, Planá u Mariánských Lázní, Mariánské Lázně, Cheb, Františkovy Lázně). Nově pojedou tyto spoje dvakrát denně. Spoje budou odjíždět z Bohumína v 5:11 (kromě neděle, kdy pojede tento vlak jen v úseku Praha – Františkovy Lázně) a v 7:11 a do Františkových Lázní dorazí přibližně za 6 hodin v 11:24 a ve 13:27. Zpět se budou spoje vracet z Františkových Lázní ve 12:36 a 14:36 a do Bohumína přijedou v 18:52 a ve 20:52 hod. Mezi Prahou a Plzní bude trvat cesta vlaky SC Pendolino 1 hod. a 24 min., resp. 1 hod. a 26 min., mezi Prahou a Chebem s větším počtem zastávek než dosud to bude 2 hod. a 33 min., resp. 2 hod. a 34 min. Zároveň dochází ke zkrácení jízdní doby vlaků SC Pendolino mezi Prahou a Ostravou na 2 hod. a 59 min.

Rychleji do Českých Budějovic

V souvislosti s dokončením některých úseků na 4. koridoru mezi Prahou a Českými Budějovicemi dojde také k výraznějšímu zrychlení dopravy na lince R7 z Prahy do jihočeské metropole, a to o 12 minut ze současných 2 hod. a 40 min. na nových 2 hod. a 28 min. Po dokončení modernizace dalších úseků koridoru v budoucnosti se cestovní časy dále zkrátí. Na této lince se objeví modernizované, klimatizované vozy s elektrickými zásuvkami pro drobnou elektroniku (PC, mobilní telefony) nejen v mezistátních spojích Praha – Linec, ale také v soupravách několika vnitrostátních rychlíků.

Vrací se některé dříve zrušené spoje

Ministerstvo dopravy znovu objednalo některé dříve omezené dálkové spoje. Jedná se např. o rychlíky R 1160 a R 1173 z Liberce (odj. 18:28) do Ústí n. Lab. hl.n. (příj. 20:32), respektive z Ústí n. Lab. hl.n. (odj. 19:27) do Liberce (příj. 21:31), vlaky mezi Kolínem a Ústím nad Labem (rychlíky R 780 a 795 ve večerních hodinách, které pojedou v pracovní dny a v neděli), opět i v sobotu budou vedeny vlaky R 823 a R 846 v ranních hodinách mezi Brnem, Přerovem a Bohumínem a v původním rozsahu pojedou večerní vlaky R 620 a R 669 v úseku Brno – Jihlava a zpět. 

Do rychlíků zamíří více modernizovaných, komfortních vozů

Obnova vozidlového parku dálkových vlaků bude v roce 2014 pokračovat. Dojde k masivnímu nasazení vozů po modernizaci (více než 100 vozů) a vozů odkoupených od rakouských ÖBB (cca 80 vozů). Do provozu budou uvedeny poslední ze série 64 modernizovaných, bezbariérových vozů typu Bbdgmee, které dopravce nasadí např. na linky Praha – Ústí nad Labem – Cheb a Plzeň – České Budějovice – Brno. Pokračovat bude také modernizace vozů typu Bmee na Bdmpee (klimatizované velkoprostorové vozy 2. třídy s místy pro jízdní kola), které budou jezdit např. na lince Praha – Brno – Bratislava – Budapešť. Další modernizované vozy typu ABpee (1. a 2. třída, klimatizace, el. zásuvky) a Bdtee (tzv. malá modernizace vozů 2. třídy, např. místa na kola, el. zásuvky) budou během nadcházejícího roku nasazeny např. na linku R13 Brno – Břeclav – Olomouc nebo na spoje Praha – Plzeň – Klatovy (– Železná Ruda) linky R6. Od poloviny roku předpokládají České dráhy také zkušební provoz souprav Railjet na vybraných vlacích EuroCity mezi Prahou a Vídní.

Praha a Středočeský kraj: 

V neděli 15. prosince začne platit nový jízdní řád pro rok 2014. V Praze vzroste rozsah objednávané vlakové dopravy o 0,3 %. Ve Středočeském kraji bude objem dopravy stejný jako v jízdním řádu pro rok 2013. Nejpodstatnější změnou bude rozšíření počtu vlaků vypravovaných v době špičky mezi Prahou a Benešovem, Kladnem, Všetaty a Říčany. Nový jízdní řád bude platit až do 13. prosince 2014.

Regionální vlaky na území hlavního města Prahy ujedou v době platnosti jízdního řádu 2013/14 o 0,3 % vlakokilometrů více než v předchozím jízdním řádu – celkem 4 571 071 vlakokilometrů (tj. 12 558 denně). Ve Středočeském kraji bude rozsah objednané dopravy na podobné úrovni jako v jízdním řádu 2012/13 – celkově 14 097 738 vlakokilometrů (tj. 38 730 vlakokilometrů denně).V Praze a Středočeském kraji bude denně vypraveno průměrně 2 122 regionálních (osobních nebo spěšných) vlaků.

Nejvýznamnější změny v regionální dopravě ČD v Praze a Středočeském kraji

  • Nové spěšné vlaky v odpolední dopravě z Prahy

České dráhy nabídnou v pracovní dny odpoledne nové spěšné vlaky – v 17:00 ve směru do Benešova u Prahy a Tábora a ve 21:02 ve směru do Hostivice a Kladna.

  • Více vlaků mezi Prahou, Neratovicemi a Všetaty

V pracovní dny pojede nový osobní vlak na sedmou hodinu do Prahy. Odpoledne bude rozšířen provoz spěšného vlaku z Prahy z pátku na všechny pracovní dny v týdnu.

  • Více vlaků mezi Prahou a Říčany

V pracovní dny na konci ranní špičky nabídnou České dráhy nový pár vlaků mezi Prahou a Říčany.

Změny na jednotlivých tratích v Praze a Středočeském kraji (na tratích, které nejsou v přehledu zmiňovány, nedochází k podstatnějším změnám)

Kolínsko

  • Trať 010 Kolín – Týnec nad Labem (– Pardubice): Osobní vlak z Kolína v 5:37 pojede v neděli na základě požadavku obcí o hodinu později (nově v 6:39). Osobní vlak do Kolína s příjezdem v 6:22 pojede o 17 minut dříve (nově v 6:05) a nepojede v neděli, naopak vlak s příjezdem v 7:20 do Kolína pojede nově i v neděli. Osobní vlak s příjezdem do Kolína v 17:22 pojede podle požadavků obcí denně, naopak vlak s příjezdem v 18:20 pojede pouze v pracovní dny. Večerní vlak z Přelouče do Kolína pojede nově o 30 minut později (příjezd Kolín nově 20:53 místo 20:20).
  • Trať 011 Praha – Kolín: Odpolední spěšné vlaky pojedou z důvodu přetížení tratěo cca 30 minut dříve (nově v 16:11 a 17:11 místo 16:42 a 17:42).
  • Trať 012 Pečky – Kouřim: V úseku tratě poškozeném letošní povodní bude pokračovat náhradní autobusová doprava. Předpokládáme, že náhradní autobusy budou zajišťovat přepravu cestujících zhruba do léta 2014.

Mladoboleslavsko a Mělnicko

  • Tratě 070 Praha – Turnov a 072 Lysá nad Labem – Ústí nad Labem západ:V souvislosti se zvyšujícím se počtem cestujících na lince S3 pojede v pracovní dny nový vlak Os 9523 ze Všetat (odj. 6:04) přes Neratovice (odj. 6:11) do Prahy-Vršovic (příj. 7:03). Odpolední vlak Sp 1942 z Prahy-Vršovic do Mladé Boleslavi hl.n. s odjezdem z Prahy hl.n. v 16:25 pojede nově každý pracovní den (dosud jezdil jen v pátek). Osobní vlak z Prahy-Vršovic do Mladé Boleslavi hl.n. v 15:41 (Os 9512) pojede v pracovní dny jen do Všetat.
  • V letních měsících (od 31. května do konce srpna) pojede každou sobotu z Prahy do Mělníka spěšný vlak Sp 1936/7 Kokořínsko. Z Prahy hl.n. vyjede později než v roce 2013, odjezd vlaku bude v 8:42, z Mělníka, kde bude nově zajištěn přípoj od rychlíku z Ústí nad Labem a Litoměřic, bude pokračovat do Mšena. V opačném směru odpoledne pojede spěšný vlak Kokořínsko ze Mšena až v 17:15 jako vlak Sp 1938/9 zpět do Prahy.
  • Trať 093 Kralupy nad Vltavou – Kladno: Na této trati dochází jen ke dvěma drobným změnám na základě požadavku Středočeského kraje. Večerní vlak z Kladna do Kladna-Ostrovce s odjezdem ve 21:45 (Os 19878) nově pojede i v pracovní dny jako přípoj od nově zavedeného spěšného vlaku z Prahy do Kladna. První víkendový ranní spoj z Kladna do Kralup (nově Os 19802) pojede o cca 25 minut dříve (odj. z Kladna bude nově ve 4:55, příj. do Kralup v 5:34). Nově tak budou zajištěny přípoje na rychlíky ve směru na Prahu i Ústí n. L.

Kladensko a Rakovnicko

  • Trať 110 Kralupy nad Vltavou – Slaný – Louny: Spěšné vlaky z Loun do Prahy Masarykova n. v 5:28 (Sp 1711) a z Prahy Masarykova n. do Loun v 16:20 (Sp 1710) nově pojedou jen v pracovní dny.
  • Trať 120 Praha – Kladno – Rakovník: Na základě požadavku Prahy a Středočeského kraje bude v pracovní dny v úseku Praha Masarykovo nádraží – Kladno nahrazen první ranní vlak vlakem ve večerních hodinách: Z Prahy Masarykova n. pojede v pracovní dny ve 21:02 nový večerní spěšný vlak Sp 1906 do Kladna. První ranní vlak v pracovní dny z Prahy Masarykova n. do Kladna s odjezdem ve 4:29 (Os 9806) nepojede. První vlak z Prahy do Kladna tak pojede v pracovní dny nově až v 5:15.
  • Trať 162 Rakovník – Kralovice u Rakovníka: V úseku Čistá – Kralovice v tuto chvíli není pro grafikon 2013/2014 objednána doprava. Plzeňský a Středočeský kraj však jednají o zavedení tří párů vlaků o víkendu a jednoho páru ve školní dny.

Berounsko

  • Trať 170 Beroun – Cerhovice (– Plzeň): Ranní osobní vlaky Beroun (4:10) – Kařízek (4:40) a Kařízek (4:47) – Plzeň hl.n. (5:27) budou spojeny do jednoho přímého vlaku Beroun (4:10) – Plzeň hl.n. (5:24). Z důvodu neobjednání vlaků Plzeňským krajem nepojedou spoje s odjezdy ze Zdic v 19:25 do Plzně a s příjezdem do Berouna ve 20:44 (vlaky zůstanou v provozu pouze v úseku Plzeň – Rokycany a zpět). Osobní vlak s odjezdem z Plzně hl.n. v 17:32 (Os 7327) bude ze Zdic nově prodloužen až do Berouna (příj. 18:44), kde bude přípoj na osobní vlak do Prahy.
  • Trať 174 Beroun – Rakovník: Odpolední vlak z Berouna do Rakovníka nově pojede o několik minut později s odjezdem nově v 16:08 (Os 7731) tak, aby byl zajištěn přípoj od rychlíku z Plzně. 

Příbramsko a Benešovsko

  • Trať 200 Zdice – Březnice (– Protivín): Odpolední pár vlaků mezi Protivínem a Zdicemi bude nově prodloužen do Berouna. Až do Berouna tak nově pojede osobní vlak, který odjíždí z Protivína ve 14:35 (Os 7911). V opačném směru pojede už z Berouna osobní vlak v 17:00 (Os 7912, příjezd do Protivína v 19:24).
  • Trať 210 Praha – Vrané nad Vltavou – Čerčany / Dobříš: Vlaky pojedou oproti současnosti o 5 minut dříve. Vlak s odjezdem z Prahy hl.n. v 16:25 nepojede do Dobříše, ale jen do Mokrovrat, naopak vlak v 17:25 nebude končit už v Čisovicích, ale pojede až do Dobříše. Vlak opačném směru, který v současnosti vyjíždí v 18:37 z Čisovic, pojede nově už z Mokrovrat (odj. v 17:53). O sobotách v období od dubna do září pojede z Luk pod Medníkem v 11:09 nový vlak do Prahy hl.n. (příj. 12:05).
  • Trať 212 Čerčany – Ledeč nad Sázavou (– Světlá nad Sázavou):V souvislosti s posunem časů odjezdů osobních vlaků na trati 221 Praha – Čerčany – Benešov u Prahy se posunou odjezdy některých vlaků na trati 212 až o 20 minut.
  • Trať 220 Benešov u Prahy – Tábor: Z důvodu neobjednání Jihočeským krajemnepojede první ranní vlak z Heřmaniček ve 4:22 směrem do Tábora (o definitivním zrušení tohoto vlaku se však v tuto chvíli ještě jedná) a dále večerní vlaky po 22. hodině Tábor – Střezimíř – Benešov a Střezimíř – Tábor. V souvislosti s postupem stavebních prací a zrušení stanice Chotoviny budou některé vlaky posunuty až o 20 minut. Pro zajištění přípojů v Benešově u Prahy pojede vlak s odjezdem v 7:43 (dnes 7:38) do Tábora pouze v pracovní dny a sobotu, v neděli pojede až v 8:21jako přípoj k rychlíku R 635 z Prahy. Spěšný vlak Sp 1831 Jordán se současným odjezdem z Prahy hl.n. v 8:42 nově pojede v pracovní dny až v odpolední špičce (odj. v 17:00). V pracovní dny mezi 14. a 18. hodinou odpoledne díky tomu pojede vlak v úseku Benešov – Tábor každou hodinu. V sobotu ráno pojede nový osobní vlak ze Střezimíře v 4:45 do Benešova 5:18 s přípojem do Prahy.
  • Trať 221 Praha – Benešov u Prahy: Vzhledem k časovému posunu dálkové dopravy se výrazně mění i časy odjezdů regionálních vlaků. Spoje v základním taktu budou odjíždět z Prahy hl.n. v 7. a 37. minutu (dnes 19. a 49.). Strančické vlaky budou ve špičkách pracovních dní odjíždět ve 20. a 50. minutu (dnes 29. a 59). Příjezdy do Prahy hl.n. budou ve 26. a 56. minutu (dnes 35. a 5.). Strančické vlaky přijedou v 15. a 45. minutu (dnes 23. a 53.). V pracovní dny pojedou nové vlaky Praha hl.n. – Říčany a zpět s odjezdem z Prahy hl.n. v 8:20 (vlak pojede z Kolína) a z Říčan v 9:18. Spěšný vlak do Tábora pojede dopoledne pouze v sobotu (nově v 8:24 místo 8:42), v pracovní dny pojede až odpoledne v 17:00. V neděli večer bude prodloužen osobní vlak, který dosud jezdil z Prahy jen do Říčan, až do Čerčan (odj. z Říčan ve 23:05).
  • Trať 222 Benešov u Prahy – Vlašim – Trhový Štěpánov: Vzhledem k časovému posunu dálkové dopravy se na této trati výrazně mění podoba jízdního řádu. Cílem je zachování přípojů v Benešově na rychlíky. Nově lze v případě hodinového taktu vlaků na „Vlašimce“ zachovat přípoj na / od rychlíku pouze v jednom směru, proto vlaky pojedou v jiných časech ráno (preference spojení do Prahy) a v jiných odpoledne (preference spojení z Prahy). V období dvouhodinového intervalu se vlaky budou křižovat místo v Postupicích ve Vlašimi. Ze stejného důvodu již nebude zachován v neděli odpoledne hodinový interval, naopak bude po celý víkend zachován dvouhodinový interval, a to i včetně večera.
  • Trať 223 Sedlčany – Olbramovice: Z důvoduzajištění přípojových vazeb v Olbramovicích dochází k úpravě časů odjezdů až o cca 30 minut. Ráno jižnepojede pro nízké využití vlak do Votic (skončí v Olbramovicích), naopak vlak v 7:33 pojede ze Sedlčan přímo do Benešova u Prahy. Pár vlaků ze Sedlčan v 9:01 a z Olbramovic v 9:42 pojede nově i v neděli.

Nymbursko a Kutnohorsko

  • Trať 235 Kutná Hora – Zruč nad Sázavou:Stávající osobní vlak ze Zruče n. Sáz. (9:23) do Kutné Hory hl.n. (10:53) pojede nově přímo až do Kolína a současně bude zkrácen pobyt v Kutné Hoře (odj. bude již v 10:29). V 10:45 pojede z Kutné Hory města nový osobní vlak do Kutné Hory hl.n., kde bude přípoj na rychlíky do Prahy (odj. v 10:59) a Brna (odj. v 10:58). O sobotách v letním období pojede nový osobní vlak z Kutné Hory města (odj. ve 21:45) do Kolína (příj. ve 22:05).

Nasazení moderních a modernizovaných vozidel v Praze a Středočeském kraji

V  jízdním řádu 2013/2014 budou nasazena moderní a modernizovaná vozidla na těchto tratích:

  • 010 Kolín – Pardubice: 35 % osobních vlaků, 1 jednotka CityElefant
  • 011 Praha – Český Brod – Kolín:100 % osobních vlaků, 14 jednotek CityElefant
  • 014 Kolín – Ledečko:: 100 % osobních vlaků, 3 jednotky Regionova
  • 020 / 040 / 231 Kolín – Chlumec nad Cidlinou (– Trutnov): 100 % spěšných vlaků – jedna souprava 854 + 954 na středočeském úseku trati
  • 060 Poříčany – Nymburk: 66 % osobních vlaků, 1 jednotka Regionova
  • 061 Nymburk – Jičín: cca 91 % osobních a spěšných vlaků, 3 jednotky Regionova
  • 064 Mladá Boleslav – Dolní Bousov (– Stará Paka): cca 90 % osobních vlaků v úseku Mladá Boleslav hl.n. – Mladějov v Čechách, 3 jednotky Regionova
  • 070 Praha – Mladá Boleslav – Turnov:
  • v úseku Praha – Mladá Boleslav: 99 % rychlíků v celé trati a 100 % spěšných a osobních vlaků – 9 vozidel řady 854 a 11 vozidel řady 054 / 057;
  • v úseku Mladá Boleslav – Turnov: 90 % osobních vlaků, 2 jednotky Regionova
  • 071 Nymburk – Mladá Boleslav: 100 % osobních vlaků, 2 jednotky Regionova
  • 072 Lysá nad Labem – Ústí nad Labem západ: 90 % osobních vlaků z/do Lysé nad Labem, souprava řídícího vozu 961 a dvou vozů Bdmtee
  • 080 Bakov nad Jizerou – Česká Lípa: 100 % osobních vlaků, 1 Regionova na středočeském úseku tratě
  • 091 Praha – Kralupy – Vraňany: cca 80 % osobních vlaků, o víkendu 90 % – 5 jednotek CityElefant
  • 120 / 093 Praha – Kladno – Rakovník / Kralupy nad Vltavou: cca 90 % Os a Sp vlaků v pracovní dny, 100 % o víkendu – 12 jednotek Regionova, 100 % rychlíků – 2 soupravy řady 754 + 2× 054+954
  • 171 Praha – Beroun: 99 % osobních vlaků, 15 jednotek CityElefant
  • 173 Praha – Rudná u Prahy – Beroun: 100 % osobních vlaků, 3 jednotky Regionova
  • 174 Beroun – Rakovník: cca 95 % osobních vlaků, 3 jednotky Regionova
  • 200 Zdice – Březnice (– Protivín): cca 95 % osobních vlaků, 2 jednotky Regionova na středočeském úseku tratě
  • 210 Praha – Vrané nad Vltavou – Čerčany / Dobříš: cca 90 % osobních vlaků, 7 jednotek Regionova
  • 220 Benešov u Prahy – Tábor: cca 80 % osobních vlaků, 2 jednotky Regionova
  • 221 Praha – Benešov u Prahy: v pracovní dny 95 %, o víkendu 100 % osobních vlaků, 11 jednotek CityElefant
  • 231 Praha – Lysá nad Labem – Nymburk – Kolín: 95 % osobních vlaků, 13 jednotek City Elefant
  • 232 Lysá nad Labem – Milovice: 75 % osobních vlaků – 1 jednotka City Elefant; 25 % osobních vlaků – 1 jednotka Regionova
  • 235 Kutná Hora – Zruč nad Sázavou: 99 % vlaků, 3 jednotky Regionova.
Vysočina:
 

V neděli 15. prosince začne platit nový jízdní řád pro rok 2014. V Kraji Vysočina zůstává rozsah regionální dopravy na stejné úrovni jako v letošním roce. Na většině tratí dochází jen k drobným úpravám. Motorové vozy RegioSpider pojedou z Kostelce u Jihlavy do Slavonic. V kraji České dráhy zajistí provoz nízkopodlažních vozidel na všech tratích. Nový jízdní řád bude platit až do 13. prosince 2014.

Regionální vlaky v Kraji Vysočina ujedou v období platnosti jízdního řádu 2014 celkem 3,913 mil. vlakových kilometrů. V porovnání s letošním rokem je rozsah regionální dopravy srovnatelný. České dráhy vypraví na Vysočině v pracovní dny v průměru 382 regionálních spojů, o sobotách 244 a nedělích 238, což představuje v průměru 338 vlaků denně.

Nejvýznamnější změna v regionální dopravě na Vysočině

  • Nasazení motorových vozů RegioSpider na trati z Kostelce u Jihlavy do Slavonic

Od nového jízdního řádu zajistí tři motorové vozy RegioSpider všechny vlaky mezi Kostelcem u Jihlavy a Slavonicemi. Nahrazené modernizované motorové jednotky Regionova přejdou na trať z Okříšek do Znojma, kde zajistí 100 % všech spojů a nahradí tak staré motoráky ř. 810 s přívěsnými vozy. Změnou v nasazení vozidel se plní závazek na provoz nízkopodlažních vozidel po všech tratích v Kraji Vysočina.

Změny v regionální dopravě na jednotlivých tratích Kraje Vysočina

V Kraji Vysočina se koncepce jízdního řádu nemění nebo dochází jen k drobným minutovým posunům, případně datovým omezením.

  • Trať 212 Světlá nad Sázavou – Ledeč nad Sázavou – Čerčany: Na této trati dochází pouze k drobným časovým úpravám, jejichž cílem je zachovat přípojové vazby v Čerčanech. Počet vlaků ani jejich datová omezení se nemění. Osobní vlak, který odjíždí ze Světlé nad Sázavou v 10:22 do Čerčan (Os 9202), nově pojede již v 10:15. Osobní vlak z Ledče nad Sázavou v 13:36 do Čerčan (Os 9220) pojede nově již ve 13:26. Změny vycházejí z požadavku Středočeského kraje.
  • Trať 224 Horní Cerekev – Pelhřimov – Tábor: První ranní vlak z Obrataně ve 4:52 do Tábora (Os 18420) nově pojede kvůli zachování přípojové vazby v Táboře již ve 4:41. Změna vychází z požadavku Jihočeského kraje. Osobní vlak z Počátek-Žirovnice s příjezdem v 7:17 do Pelhřimova (Os 8382) nově přijede o 5 minut později – v 7:22. Úprava časové polohy vlaku byla provedena v návaznosti na změny na trati 225.
  • Trať 225 Havlíčkův Brod – Jihlava – Horní Cerekev – Počátky-Žirovnice:Ranní vlak s v 6:11 z Horní Cerekve do Počátek-Žirovnice (Os 8381) nově pojede později, v 6:16. Pozdější odjezd umožní cestujícím přestup v Horní Cerekvi od osobního vlaku ze směru Havlíčkův Brod a Jihlava s příjezdem v 6:14 (Os 8341). Osobní vlak s odjezdem v 6:32 z Počátek-Žirovnice do Pelhřimova (Os 8382) nově pojede o 5 minut později, tj. v 6:37. Úprava času je nutná z důvodu posunu protijedoucího Os 8381. Odpolední vlak z Veselí nad Lužnicí s příjezdem v 16:50 do Počátek-Žirovnice a vlak s v 17:05 z Počátek-Žirovnice do Veselí nad Lužnicí nově nepojedou v pracovní dny v úseku Popelín – Počátky-Žirovnice a zpět. Vlaky nepojedou z důvodu změny nasazení vozů v Jihočeském kraji.
  • Trať 227 Kostelec u Jihlavy – Telč – Slavonice:Jedinou změnou na této trati je výrazný posun sobotního večerního vlaku z Kostelce u Jihlavy do Slavonic v 19:55 (Os 28329). Nově bude tento vlak odjíždět z Kostelce u Jihlavy o 45 minut dříve, tedy v 19:10 (v trase vlaku Os 28327 jedoucího v pracovní dny). Úprava odjezdu byla provedena v návaznosti na zrušení přípojného rychlíku v Kostelci u Jihlavy.
  • Trať 230 Havlíčkův Brod – Světlá nad Sázavou – Kolín: Osobní vlak z Havlíčkova Brodu v 10:01 do Čerčan (Os 9202), pojede nově již v 9:49. Cestující mířící do Posázaví, kteří přijedou do Havlíčkova Brodu před 10. hodinou ze směru Brno, Jihlava a Pardubice, mohou využít mezi Havlíčkovým Brodem a Světlou nad Sázavou rychlík s odjezdem v 9:58 a ve Světlé nad Sázavou přestoupit do Os 9202.
  • Trať 237 Havlíčkův Brod – Humpolec: První ranní vlak z Havlíčkova Brodu ve 4:00 do Humpolce (Os 15950) nově pojede v úseku Havlíčkův Brod – Herálec o 8 minut dříve, z Herálce do Humpolce již bude pokračovat v nezměněném čase. Posun vlaku do dřívější polohy umožní zavedení nových přípojových vazeb protijedoucího vlaku (Os 15981) v Havlíčkově Brodě. První ranní vlak z Herálce do Havlíčkova Brodu s příjezdem ve 4:53 (Os 15981) nově přijede již ve 4:46 z důvodu navázání nových přestupních vazeb v Havlíčkově Brodě na osobní vlak směr Jihlava a nově posunutý osobní vlak směr Žďár nad Sázavou. Víkendový vlak z Havlíčkova Brodu s odjezdem v 8:18 do Humpolce (Os 15958) nově pojede až v 8:24. Pozdější odjezd umožní cestujícím v sobotu přestup od osobního vlaku ze směru Žďár nad Sázavou.
  • Trať 238  Havlíčkův Brod – Ždírec nad Doubravou – Pardubice: Jedinou změnou je rozdělení dopoledního vlaku v 10:16 z Havlíčkova Brodu do Pardubic na dvě trasy – v pracovní dny v 10:08 z Havlíčkova Brodu a o víkendech v 10:16 z Havlíčkova Brodu. Rozdělení vlaku umožní zachování přípojových vazeb v Pardubicích. Z důvodu změny koncepce dopravy na území Pardubického kraje budou nově muset cestující přestoupit u některých vlaků v Hlinsku v Čechách do jiné soupravy.
  • Trať 240 Jihlava – Třebíč – Brno: Drobná změna nastane u vlaku z Brna do Okříšek s příjezdem ve 20:34, nově o víkendech nepojede dále do Jihlavy tato souprava, ale souprava osobního vlaku ze Znojma. Druhým směrem dojde k prohození směru přímého vlaku v neděli ráno (příjezd 7:09 z Jihlavy do Okříšek).
  • Trať 241 Okříšky – Moravské Budějovice – Znojmo: Vlaky v 7:10 z Okříšek do Moravských Budějovic a v 8:03 z Moravských Budějovic do Okříšek pojedou v neděli a o svátcích pro malou vytíženost v zimě až od 23. února 2014. Díky těmto ušetřeným výkonům budou v pátek zavedeny dva nové vlaky, ve 20:05 z Moravských Budějovic do Znojma a zpět do Moravských Budějovic ve 21:46. Vlak v 11:46 z Moravských Budějovic do Okříšek pojede nově ve 12:03. Ranní vlak z Moravských Budějovic (odj. 5:43) do Znojma bude rozdělen do dvou tras – v pracovní dny pojede ve stávající poloze a v sobotu o cca 20 minut později, v 6:05. Naopak sloučeny do jedné polohy v 7:10 budou osobní vlaky z Okříšek do Moravských Budějovic (dnes odj. z Okříšek 7:10 v pracovní dny a 7:21 o víkendech). 
  • Trať 250 Havlíčkův Brod – Žďár nad Sázavou – Křižanov – Brno: První ranní vlak z Havlíčkova Brodu ve 4:44 do Žďáru nad Sázavou (Os 14801) pojede nově až ve 4:50. Pozdější odjezd umožní cestujícím v Havlíčkově Brodu přestup od osobních vlaků ze směru Herálec a Hlinsko v Čechách. Vlak odjíždějící z Havlíčkova Brodu v 19:04 do Žďáru nad Sázavou (Os 14825) pojede nově jako přímý do Nového Města na Moravě bez nutnosti přestupu ve Žďáře nad Sázavou. Vlak v 18:37 ze Žďáru nad Sázavou do Brna (Os 4915) bude z technologických důvodů nově rozdělen v pracovní dny do dvou vlaků s nutností přestupu v Křižanově. Vlak jedoucí v úseku Žďár nad Sázavou – Křižanov bude nově pokračovat z Křižanova do Velkého Meziříčí a Studence. Večerní vlak ve 20:35 ze Žďáru nad Sázavou do Havlíčkova Brodu (Os 14830) nově pojede již ve 20:26. Dřívější odjezd umožní cestujícím v Havlíčkově Brodu přestup na osobní vlak do Jihlavy. Dále Os 14830 pojede nově jako přímý z Nového Města na Moravě bez nutnosti přestupu ve Žďáře nad Sázavou. Večerní vlak z Brna s příjezdem ve 21:26 do Žďáru nad Sázavou (Os 4918) bude z technologických důvodů v pracovní dny nově rozdělen do dvou vlaků s nutností přestupu v Křižanově.
  • Trať 251 Žďár nad Sázavou – Nové Město na Moravě – Tišnov: V úseku Žďár nad Sázavou – Bystřice nad Pernštejnem dochází k drobné úpravě taktových poloh všech vlaků z důvodu částečné korekce dlouhých pobytů v Novém Městě na Moravě. Nově bude urychlena trasa víkendového spěšného vlaku z Brna do Žďáru nad Sázavou (Sp 1636) s příjezdem do Žďáru nad Sázavou v 10:16 (původně 10:23). Vlak odjíždějící ze Žďáru nad Sázavou v 19:39 do Nového Města na Moravě pojede nově jako přímý z Havlíčkova Brodu bez nutnosti přestupu ve Žďáře nad Sázavou. Vlak z Nového Města na Moravě ve 20:04 do Žďáru nad Sázavou pojede nově jako přímý do Havlíčkova Brodu bez nutnosti přestupu ve Žďáře nad Sázavou.
  • Trať 252 Křižanov – Velké Meziříčí – Studenec: Ranní vlak z Velkého Meziříčí zastávky s příjezdem v 5:44 do Křižanova (Os 24942) nově pojede o 10 minut později z důvodu zrušení přípojného rychlíku do Brna. Nově bude od tohoto vlaku zajištěn přestup na osobní vlaky směr Brno a Žďár nad Sázavou s odjezdy v 6:00. První ranní vlak s odjezdem v 5:03 z Křižanova do Studence bude nově z oběhových důvodů rozdělen do dvou vlaků Křižanov – Velké Meziříčí a Velké Meziříčí – Studenec s nutností přestupu ve Velkém Meziříčí. Ranní vlak s odjezdem v 6:08 z Křižanova do Velkého Meziříčí zastávky (Os 24943) nově pojede o 4 minuty později z důvodu umožnění pondělního přestupu v Křižanově od rychlíku z Brna. Vlak odjíždějící z Křižanova v 19:15 do Studence (Os 24915) pojede nově jako přímý ze Žďáru nad Sázavou bez nutnosti přestupu v Křižanově.

Nasazení nových a modernizovaných souprav na Vysočině

S platností od začátku jízdního řádu 2013/2014 budou nasazeny na trať 227 Kostelec u Jihlavy – Telč – Slavonice nové motorové vozy RegioSpider, které svou kapacitou lépe odpovídají potřebám než stávající motorové jednotky Regionova. Regionovy budou přesunuty na zajištění spojů na trati 241 Okříšky – Moravské Budějovice – Znojmo místo stávajících motorových vozů 810 (vyráběných v letech 1973 až 1984) a přívěsných vozů. Změnou v nasazení vozidel se zároveň plní závazek na provoz nízkopodlažních vozidel po všech tratích v Kraji Vysočina.

Nové či modernizované vozy budou nasazeny v tomto rozsahu:

  • 212 Světlá n. S. – Ledeč n. S. – hranice kraje: přibližně 10 % spojů zajistí motorové jednotky Regionova a motorový vůz RegioSpider;
  • 224 Horní Cerkev – Pelhřimov – hranice kraje: na přibližně 50 % vlaků v pracovní dny a 75 % o víkendech budou nasazeny Regionovy a RegioSpider;
  • 225 Havlíčkův Brod – Jihlava – hranice kraje: v úseku Havlíčkův Brod – Jihlava 100 % spojů zajistí RegioSpidery, modernizované patrové vozy a Regionovy. V úseku Jihlava – Horní Cerekev bude v pracovní dny zajištěno 50 % spojů, o víkendech 100 %, v úseku Horní Cerekev – hranice kraje pak v pracovní dny 40 % o víkendech 100 % spojů;
  • 227 Kostelec u Jihlavy – Telč – Slavonice: 100 % spojů zajistí motorové vozy RegioSpider;
  • 230 Havlíčkův Brod – Světlá nad Sázavou – hranice kraje: přibližně 75 % vlaků v pracovní dny a 65 % o víkendech zajistí modernizované patrové vozy, Regionovy a RegioSpider;
  • 237 Havlíčkův Brod – Humpolec: cca 75 % spojů v pracovní dny a 100 % o víkendech zajistí motorové vozy RegioSpider;
  • 238 Havlíčkův Brod – Ždírec nad Doubravou – hranice kraje: přibližně 95 % zajistí jednotky Regionova a motorové vozy RegioSpider;
  • 240 Jihlava – Třebíč – hranice kraje: asi 55 % osobních vlaků v pracovní dny a 75 % o víkendech zajistí Regionovy, RegioSpidery a řídící vozy (řady ABfbrdtn795 Bfbrdtn794);
  • 241 Okříšky – Moravské Budějovice – Znojmo: 100 % spojů zajistí motorové jednotky Regionova;
  • 250 Havlíčkův Brod – Žďár nad Sázavou – hranice kraje: v úseku Havlíčkův Brod – Žďár nad Sázavou na 95 % spojů budou nasazeny RegioSpidery, modernizované patrové vozy a Regionovy, v úseku Žďár nad Sázavou – hranice kraje pak 10 % vlaků v pracovní dny zajistí vůz RegioSpider;
  • 251 Žďár nad Sázavou – Nové Město na Moravě – hranice kraje: více jak na 85 % osobních vlaků zajistí Regionovy a vozy RegioSpider;
  • 252 Křižanov – Velké Meziříčí – Studenec: v úseku Křižanov – Velké Meziříčí 90 % spojů a v úseku Velké Meziříčí – Studenec 15 % spojů zajistí motorové vozy RegioSpider.
Plzeňský kraj: 
 

V neděli 15. prosince začne platit nový jízdní řád pro rok 2014. V Plzeňském kraji je připravován ve spolupráci s organizátorem a koordinátorem veřejné dopravy POVED Plzeň. Jízdní řád zahrnuje celkem 499 vlaků v působnosti KCOD Plzeň, z toho jezdí denně 215 vlaků, o sobotách a nedělích 227 spojů a pouze v pracovních dny jezdí 205 vlaků. Regionálních spoje ujedou 5 264 235 vlakokilomterů, což představuje redukci o 5,6 % ve srovnání s minulým rokem.

Regionální osobní dopravu objednává Plzeňský kraj. Dálkovou dopravu, tedy rychlíkové a expresní spoje, České dráhy realizují na základě objednávky ministerstva dopravy. Vedle drobných úprav časové polohy nebo změny v časovém omezení provozu u jednotlivých spojů budou největší novinkoučetnější jízdy přímých vlaků SC Pendolino mezi severní a střední Moravou a západními Čechami (Plzeň, Stříbro, Planá u Mariánských Lázní, Mariánské Lázně, Cheb, Františkovy Lázně). Nově pojedou tyto spoje dvakrát denně téměř po celý týden. Spoje budou odjíždět z Bohumína v 5:11 (kromě neděle, kdy pojede tento vlak jen v úseku Praha – Františkovy Lázně) a v 7:11 a do Františkových Lázní dorazí přibližně za 6 hodin v 11:24 a ve 13:27. Zpět se budou spoje vracet z Františkových Lázní ve 12:36 a 14:36 a do Bohumína přijedou v 18:52 a ve 20:52. Mezi Prahou a Plzní bude trvat cesta vlaky SC Pendolino 1 hod. a 24 min., resp. 1 hod. a 26 min., mezi Prahou a Chebem s větším počtem zastávek než dosud to bude 2 hod. a 33 min., resp. 2 hod. a 34 min.

Vlaky SC Pendolino pojedou v úseku Plzeň – Františkovy Lázně a zpět na objednávku ministerstva dopravy místo klasických rychlíků, to znamená, že budou v tomto úseku ve 2. třídě bez povinné rezervace (místenky).

Nejvýznamnější změny v regionální dopravě v Plzeňském kraji
  • Zcela nový koncept jízdního řádu na trati Plzeň – Domažlice díky nasazení nových motorových jednotek RegioShark.
  • Sníží se počet průjezdných vlaků do Bavorska. V úseku Špičák – Železná Ruda-Alžbětín – (Plattling) pojedou dva páry denně. Rovněž v úsekuDomažlice – Furth im Wald budou jezdit dva páry příhraničních regionálních vlaků denně. V obou případech je důvodem redukce nízké využití v minulých letech. Původně jezdilo na každém přechodu 6 párů regionálních vlaků.
  • Jednotky RegioShark začnou nově jezdit o sobotách a nedělích také na některých spojích na trati  Plzeň – Žatec a Rokycany – Plzeň – Mariánské Lázně.
  • Celkem čtyři soupravy s řídícím vozem řady Bfhpvee budou jezdit v úsekuMariánské Lázně – Plzeň hl.n. – Rokycany – Zdice – (Beroun). Sníží se tak počet přestupů ve stanici Plzeň hl.n.
  • Pokračují intenzivní práce na přestavbě železniční stanice Plzeň hl.n.V novém jízdním řádu budou tyto práce pokračovat a k tomu ještě dojde k zahájení rekonstrukce III. tranzitního koridoru Rokycany – Chrást u Plzně – (Plzeň hl.n.). Stavba se uskuteční za plného provozu všech vlaků, z tohoto důvodu zůstal nový jízdní řád v úseku Rokycany – Chrást u Plzně koncipován pro jednokolejný provoz, aby probíhající stavbou docházelo minimálně k narušování pravidelnosti železničního provozu. Přesto se i v tomto úseku objeví ojediněle i náhradní autobusová doprava.

Změny v regionální dopravě na jednotlivých tratích Plzeňského kraje

Trať 160 Plzeň hl.n. – Žatec

  • Na trati je zachován původní koncept jízdního řádu a dochází pouze k drobným změnám. Osobní vlak s odjezdem z Plzně hl.n. ve 12:18 nebude jezdit až do Mladotic, ale jízdu ukončí v Plasích. Stejně tak obratový spoj nebude vyjíždět z Mladotic, ale z železniční stanice Plasy ve 14:51.
  • Rychlíky R 1182 s odjezdem z Plzně hl.n. v 18:05 a R 1181 s příjezdem do Plzně hl.n. v 7:52 budou v novém jízdním řádu zastavovat také ve stanici Vroutek.

Trať 162 Rakovník – Kralovice u Rakovníka

  • V úseku Kralovice u Rakovníka – Čistá došlo k redukci rozsahu na tři páry v sobotu a neděli a jeden pár ve dnech školního vyučování.

Trať 170 Plzeň hl.n. – Beroun

  • Na trati 170 bude v úseku Rokycany – Chrást u Plzně z důvodu stavebních prací na rekonstrukci III. tranzitního koridoru zaveden jednokolejný provoz. V novém jízdním řádu je zachovaný původní koncept s minimálními posuny vlaků, k redukci došlo u málo využívaných spojů.
  • Osobní vlak do Mariánských Lázní s odjezdem z Plzně hl.n. ve 4:10 v pracovní dny a sobotu nebude jezdit. Důvodem redukce je nízký zájem cestujících.
  • Vlak, který vyjížděl v 8:03 z Rokycan do Mariánských Lázní, bude v novém jízdním řádu jezdit v úseku Rokycany – Chrást u Plzně v pracovních dnech, původně jezdil denně v celé trase.
  • Vlak, který vyjížděl v 10:03 z Rokycan do Plzně hl.n. v pracovních dnech, byl z důvodu kolizí trasy s vlaky dálkové dopravy při jednokolejném provozu v úseku Rokycany – Chrást u Plzně zrušen.
  • Vlak, který vyjížděl ve 12:03 z Rokycan do Plzně hl.n. v pracovních dnech a o sobotách, byl z důvodu kolizí trasy s vlaky dálkové dopravy při jednokolejném provozu v úseku Rokycany – Chrást u Plzně zrušen.
  • Vlak, který vyjížděl v 14:03 z Rokycan do Plané u Mariánských Lázní, bude v novém jízdním řádu vyjíždět z Chrástu u Plzně ve 14:15, v úseku Rokycany – Chrást u Plzně jezdit nebude.
  • Z Pňovan do Plzně hl.n. pojede ve 20:18 nový vlak Os 7337, který bude jezdit o sobotách.
  • Vlak Os 7307, který přijížděl do Plzně hl.n. v 21:26, nepojede.

Trať 175 Rokycany – Nezvěstice

  • Je zachován původní koncept jízdního řádu s minimálními úpravami časové polohy vlaků, došlo však k  redukcím u málo využívaných spojů.

Trať 176 Chrást u Plzně – Radnice

  • U vlaků na trati 176 došlo k minutovým posunům jejich časové polohy v návaznosti vlaky na trati 170.

Trať 177 Pňovany – Bezdružice

  • Osobní vlak Os 27318, který odjížděl z Pňovan v 15:07, bude v novém jízdním řádu jezdit v pracovních dnech a od 28. dubna do 3. října bude jezdit denně, původně jezdil denně.
  • Osobní vlak Os 27319, který odjížděl z Bezdružic ve 14:12, bude v novém jízdním řádu jezdit v pracovních dnech a od 28. dubna do 3. října bude jezdit denně, původně jezdil denně.

Trať 178 Svojšín – Bor

  • Z důvodu minimálního využívání a také z důvodů ekonomických nebude v novém jízdním řádu jezdit osobní vlak Os 17310, který odjížděl ze Svojšína ve 20:41 do Boru, a rovněž nebude jezdit osobní vlak Os 17311, který odjížděl z Boru v 20:13 do Svojšína.
  • Osobní vlak Os 17306, který odjížděl ze Svojšína v 17:27 do Boru, bude jezdit denně, původně jezdil v pracovních dnech a o sobotách, denně pak jen od 20. května do 21 září.
  • Osobní vlak Os 17307, který odjížděl z Boru v 16:33 do Svojšína, bude jezdit denně, původně jezdil v pracovních dnech a o sobotách, denně pak jen od 20. května do 21 září.
  • Osobní vlak Os 17308, který odjížděl ze Svojšína v 19:27 do Boru, bude jezdit denně (kromě 24., 25. a 31. prosince), původně jezdil v pracovních dnech a svátcích.
  • Osobní vlak Os 17309, který odjížděl z Boru 18:13 do Svojšína, bude jezdit denně (kromě 24., 25., 31. prosince), původně jezdil v pracovních dnech a svátcích.

Trať 180 Plzeň – Domažlice

  • České dráhy nabídnou cestujícím na trati 180 zcela nový koncept jízdního řádu. Kromě vlaků se zaměstnaneckou a školní frekvencí v pracovních dnech budou vlaky vedeny novými motorovými jednotkami řady 844 (RegioShark), které jsou nízkopodlažní, klimatizované, mají elektronický informační systém, jsou vybaveny vakuovým WC a umožňují připojení k internetu v závislosti na pokrytí území operátory. Základem jízdního řádu v pracovních dnech je v lichém i sudém směru hodinový takt vyjma dopoledního sedla. O sobotách a nedělích jezdí vlaky ve dvouhodinovém taktu. Minutové odchylky od taktových časů byly vynuceny potřebou zachování přípojových vazeb a časovou polohou vlaků dálkové dopravy. Tři páry vlaků vedených motorovou jednotkou řady 844 (RegioShark) zajíždějí na zastávku Domažlice město.
  • Z důvodu minimálního využívání a také z důvodů ekonomických byly zrušeny 4 páry vlaků, které jezdily z Domažlic do Furth im Wald. Ponechány byly pouze dva páry, které budou jezdit denně. Jsou to osobní vlaky Os 5770 s odjezdem z Domažlic v 8:27 do Furth im Wald a Os 5772 s odjezdem z Domažlic v 16:30 do Furth im Wald. V opačném směru pak bude vlak Os 5771 odjíždět z Furth im Wald v 9:00 do Domažlic a vlak Os 5773 bude odjíždět z Furth im Wald v 18:59 do Domažlic.

Trať 181 Nýřany – Heřmanova Huť

  • Z důvodu změny konceptu jízdního řádu na trati 180 došlo rovněž k řadě změn časových poloh a omezení u vlaků také na trati 181.
  • Poslední spoje s odjezdy z Nýřan ve 23:23 do Heřmanovy Hutě a ve 23:42 z Heřmanovy Hutě zpět do Nýřan z důvodu minimálního využívání nepojedou.

Trať 182 Poběžovice – Staňkov

  • Z důvodu změny konceptu jízdního řádu na trati 180 došlo rovněž k řadě změn časových poloh a omezení u vlaků také na trati 182. Méně frekventované vlaky byly redukovány.
  • Osobní vlak Os 17408 bude odjíždět ze Staňkova ve 14:09, tj. o 30 minut později, a bude výrazně zkrácen jeho pobyt v Horšovském Týně. Tento vlak bude jezdit v pracovní dny, původně jezdil v pracovních dnech a o sobotách.

Trať 183 Plzeň hl.n. – Klatovy – Železná Ruda-Alžbětín

  • Je zachován původní koncept jízdního řádu s minimálními úpravami časové polohy vlaků, došlo však k řadě redukcí u málo využívaných spojů.
  • Osobní vlak Os 7504, který odjížděl z Plzně hl.n. v 8:10, bude v novém jízdním řádu jezdit v úseku Klatovy – Železná Ruda-Alžbětín pouze o sezóně v období od 15. prosince – 16. března a 14. června – 21. září, původně jezdil denně v celé trase.
  • Osobní vlak Os 7566, který odjížděl z Klatov v 19:15, bude jezdit v novém jízdním řádu pouze v pracovní dny (kromě 31. prosince), původně jezdil denně.
  • Osobní vlak Os 7501, který odjíždí ze Železné Rudy-Alžbětína v 15:26, bude v novém jízdním řádu jezdit v úseku Železná Ruda-Alžbětín – Klatovy pouze o sezóně v období 15. prosince – 16. března a 14. června – 21. září, původně jezdil denně v celé trase.
  • Z původních šesti párů průjezdných vlaků z Plattlingu přes Železnou Rudu-Alžbětín na Špičák a zpět zůstanou dva páry, které budou jezdit denně. Budou přijíždět na Špičák v 9:27 a 18:24 a ze Špičáku budou odjíždět v 9:33 a 18:33.

Trať 184 Domažlice – Tachov – Planá u Mariánských Lázní

  • Je zachován původní koncept jízdního řádu s minimálními úpravami časové polohy vlaků, došlo však k některým redukcím u málo využívaných spojů.
  • Vlak Os 27553, který odjížděl z Klenčí pod Čechovem ve 20:17 do Domažlic, nově nepojede.
  • Poslední pár osobních vlaků s odjezdy z Tachova ve 22:17 do Mariánských Lázní a z Mariánských Lázní ve 22:52 zpět do Tachova nově nepojede.

Trať 185 Horažďovice předměstí – Klatovy - Domažlice

  • Je zachován původní koncept jízdního řádu s minimálními úpravami časové polohy vlaků, došlo však k některým redukcím u málo využívaných spojů.
  • Vlak, který odjížděl ze Sušice ve 4:32 do Klatov bude v novém jízdním řádu jezdit v pracovních dnech, původně jezdil denně.

Trať 190 Plzeň hl.n. – Horažďovice předměstí

  • Je zachován původní koncept jízdního řádu s minimálními změnami.
  • Osobní vlaky z Plzně budou přijíždět do Horažďovic předměstí vždy o minutu později, tj. vždy v 16. minutu (původní čas příjezdu byl v 15. minutu).
Nasazení nových a modernizovaných souprav na tratích v Plzeňském kraji
  • Trať 160 Plzeň hl.n. – Žihle: 65 % spojů – Regionova 814+914; cca 4 % spojů – RegioShark 844
  • Trať 170 Plzeň hl.n. – Kozolupy: 40 % spojů – Regionova 814+914
  • Trať 170 Mariánské Lázně – Plzeň hl.n. – Rokycany – Zdice – Beroun cca 40 % spojů – souprava s řídícím vozem Bfhpvee295; Mariánské Lázně – Plzeň hl.n. – Chrást u Plzně (cca 6 % spojů – RegioShark 844)
  • Trať 175 Rokycany – Příkosice: 95 % spojů – Regionova 814+914
  • Trať 176 Chrást u Plzně – Radnice: 90 % spojů - Regionova 814+914
  • Trať 180 Plzeň – Domažlice: cca 94 % spojů – RegioShark 844
  • Trať 181 Nýřany – Heřmanova Huť: 100 % spojů – Regionova 814+914
  • Trať 184 Domažlice – Tachov – Planá u Mariánských Lázní: cca 55 % spojů – Regionova 814+914
  • Trať 185 Domažlice – Klatovy – Horažďovice předměstí: cca 60 % spojů –Regionova 814+914
  • Trať 190 Plzeň hl.n. – Blovice: 31 % spojů, Regionova (814+914)

Na tratích 180, 160 a 170 jsou nasazeny nové jednotky řady 844 RegioShark. V minulém jízdním řádu probíhalo jejich postupné uvádění do provozu. V současné době mají České dráhy k dispozici plný počet 9 jednotek. Z tohoto počtu je 7 jednotek spolufinancováno z prostředků EU v rámci Regionálního operačního programu Jihozápad a 2 jednotky zakoupily České dráhy z vlastních prostředků. Na trati Klatovy – Železná Ruda-Alžbětín budou nově nasazeny modernizované přípojné motorové vozy.

Do rychlíků zamíří více modernizovaných, komfortních vozů

Modernizace vozidlového parku dálkových vlaků bude v roce 2014 pokračovat také u dalších linek. Do provozu budou uvedeny poslední modernizované, bezbariérové vozy typu Bbdgmee, které se objeví na spojích  Plzeň – České Budějovice – Brno. Další modernizované vozy typu ABpee (1. a 2. třída, klimatizace, el. zásuvky) a Bdtee (tzv. malá modernizace vozů 2. třídy, např. místa na kola, el. zásuvky) budou během nadcházejícího roku nasazeny např. na spoje Praha – Plzeň – Klatovy (– Železná Ruda).
 
Pardubický kraj: 
 

V neděli 15. prosince začne platit nový jízdní řád pro rok 2014. Rozsah objednávané vlakové dopravy zůstane na stejné úrovni jako v předchozím grafikonu. Mezi hlavní novinky bude patřit rozšíření počtu spojů z Pardubic na Poličsko a z Chocně do Litomyšle, dále zkrácení jízdní doby regionálních vlaků mezi Českou Třebovou a Zábřehem na Moravě a zavedení skibusu z Jablonného nad Orlicí do Čenkovic navazujícího na spěšný vlak z Pardubic. V souvislosti se stavebními pracemi na zdvoukolejnění úseku mezi Opatovicemi nad Labem a Stéblovou bude upraven jízdní řád mezi Pardubicemi a Hradcem Králové. Od března do srpna 2014 bude SŽDC přestavovat kolejiště ve stanici Ústí nad Orlicí. Během přestavby budou všechny vlaky touto stanicí projíždět a rychlíky ČD náhradou zastaví v zastávce Ústí nad Orlicí město. Odtud bude zároveň zavedena náhradní autobusová doprava směrem do Letohradu. Nový jízdní řád bude platit až do 13. prosince 2014.

Celkový rozsah výkonů (vlakokilometrů) regionálních spojů v jízdním řádu 2013/14 je shodný se stávajícím obdobím a pro rok 2014 činí 4,781 mil. vlkm. Průměrně vyjede v Pardubickém kraji 556 regionálních vlaků denně, přičemž v pracovních dnech bude vypravováno 613 vlaků, o víkendu jich pojede 468.

S tarifem IDS IREDO bude nadále možné cestovat na jeden jízdní doklad všemi zaintegrovanými spoji. V září 2013 byla zavedena bezkontaktní čipová karta systému IREDO, která slouží jako nosič jízdních dokladů IREDO a jako elektronická peněženka. I nadále bude možné v Pardubickém a v sousedním Královéhradeckém kraji cestovat v rámci IREDO všemi osobními, spěšnými vlaky a rychlíky Českých drah. Do IREDO je zařazena také většina autobusových linek a ve vybraných městech rovněž městská hromadná doprava. Kromě IDS IREDO bude na příslušných tratích v Pardubickém kraji nabízen také IDS JMK a nadále v platnosti zůstává tarifní dohoda VYDIS.

Nejvýznamnější změny v regionální dopravě ČD Pardubickém kraji

  • O víkendech z Pardubic na Poličsko více vlaky

Železniční doprava bude nově provozována v celém úseku tratě ze Svitav až do Žďárce u Skutče. Díky tomu se rozšíří počet spojů jedoucích z Pardubic přes Žďárec u Skutče do Skutče, Krouny a Čachnova a dále do Svitav.V úseku Žďárec u Skutče – Borová u Poličky pojedou v pracovní dny 4 páry spojů, v sobotu a neděli bude doprava zajištěna vždy pěti spoji.

České dráhy tak rozšíří nabídku víkendového spojení z Pardubic na Vysočinu. Prvním nabízeným spojem bude osobní vlak Os 5351, který odjede z Pardubic hl.n. v 7:27 a za jednu hodinu dorazí do Žďárce u Skutče. Zde bude ihned přípoj na osobní vlak do Borové u Poličky. Cestující se tak např. do Čachnova dostanou již na 9. hodinu. Pozdější vlak bude odjíždět z Pardubic v 8:52 a pojede přímo do Poličky, příjezd do Čachnova je plánován na 10:16. První ze zpátečních spojů bude odjíždět z Poličky ve 13:33 a zpět do krajského města dorazí v 15:30. Pro pozdější návrat z Vysočiny lze v sobotu v zimním období využít vlak s odjezdem z Borové u Poličky v 16:03, v neděli a v sobotu v letním období bude tento vlak odjíždět později; odjezd z Borové u Poličky je plánován na 17:20. V neděli bude ve Žďárci u Skutče nutné přestoupit.

  • Z České Třebové do Zábřehu na Moravě rychleji

Od nového jízdního řádu bude na většinu vlaků mezi Českou Třebovou a Zábřehem na Moravě nasazen moderní motorový vůz řady 841 RegioSpider.Díky tomuto vozidlu, které při jízdě po koridoru využije svou maximální rychlost 120 km/h, dojde k významnému zkrácení jízdy doby o cca 10 minut. Nově tak spoje urazí úsek z České Třebové do Zábřehu na Moravě za 34 minut, na zpáteční cestu bude tento motorový vůz potřebovat 38 minut. V České Třebové bude nově zajištěn přípoj k rychlíkům ve směru do Pardubic.

  • Více vlaků do Litomyšle, v pracovní dny Regionovou

Mezi Vysokým Mýtem městem a Litomyšlí pojede více vlaků. V pracovní dny pojede do Litomyšle 7 párů vlaků v pracovní dny, o víkendu o jeden méně. V pracovních dnech budou dopravu na trati mezi Chocní a Litomyšlí zajišťovat 2 jednotky Regionova. Díky nasazení další jednotky Regionova mohou jet všechny osobní vlaky z Chocně až na zastávku Vysoké Mýto město. Nebude tak nutné mezi soupravami přestupovat již v předchozí stanici Vysoké Mýto. Z Chocně do Litomyšle navíc pojede více než polovina spojů přímo, bez nutnosti přestupu.

  • Z Pardubic do Lichkova vlakem a dále SKIbusem

V zimní sezóně bude mezi železniční stanicí Jablonné nad Orlicí a lyžařským areálem v Čenkovicích / Červené Vodě provozován SKIbus. Ten bude v Jablonném nad Orlicí navazovat na přímý spěšný vlak Sp 1651 Zemská brána (odj. z Pardubic hl.n. v 7:36, příj. do Jablonného n. Orl. v 8:52). SKIbus v opačném směru pojede ke spěšnému vlaku Sp 1654 Křížová hora (odj. z Jablonného n. Orl. v 16:59, příjezd do Pardubic hl.n. v 18:12). Pár spěšných vlaků Sp 1651 / 1654 bude veden moderní jednotkou CityElefant.

  • Omezení dopravy ve stanici Ústí nad Orlicí

V období od 17. března do 30. srpna 2014 bude z důvodu přestavby železniční stanice Ústí nad Orlicí naplánována nepřetržitá výluka. Během výluky bude stanice pro osobní dopravu zcela uzavřena, všechny vlaky osobní dopravy jí budou projíždět. Většina osobních vlaků Ústí nad Orlicí – Letohrad bude odřeknuta a bude nahrazena autobusy, které zajistí dopravu cestujících na zastávku Ústí nad Orlicí město. Zde bude zajištěn přestup jak na regionální osobní vlaky, tak i na rychlíky, které zde budou mít dočasnou náhradní zastávku. Podrobněji budou výluková opatření pro cestující rozpracována ve výlukovém jízdním řádu, který bude zveřejněn v dostatečném časovém předstihu.

Změny v jízdním řádu vlaků ČD na jednotlivých tratích Pardubickém kraji

  • Trať 010 Kolín – Česká Třebová:

Ve směru z Kolína do Pardubic dochází ve večerní době k úpravám a rozšíření spojení. Osobní vlak s odjezdem z Kolína v 18:42 bude nově v pracovní dny prodloužen až do Pardubic. Následující vlak s odjezdem z Kolína v 19:42 nově pojede jen do Přelouče. Poslední vlak z Kolína nově odjede ve 22:52 a v pracovní dny a neděle pojede až do Pardubic. V opačném směru bude první vlak do Kolína vyjíždět již z Pardubic ve 4:19 a do Kolína přijede v 5:03. Až do Kolína pojede osobní vlak odjíždějící z Pardubic hl.n. v 5:18, v Kolíně bude ihned přestup na rychlík do Prahy. Následující vlak s odjezdem z Pardubic v 5:48 ukončí jízdu v Záboří nad Labem. O víkendu nově pojede do Kolína vlak s odjezdem z Pardubic v 16:34, spoj o hodinu později pojede jen v pracovní dny. Až na výjimky zastaví osobní vlaky na všech zastávkách.

Nabídku osobních vlaků v úseku Pardubice hl.n. – Česká Třebová doplňuje několik párů spěšných vlaků, které budou jezdit převážně mezi Lichkovem a Pardubicemi. Nadále pojede nosný spěšný vlak Sp 1650 Zemská brána s příjezdem doPardubic v 7:25, na kterém je nasazena jednotka CityElefant. Tato moderní souprava bude nasazena i na některých dalších osobních a spěšných vlacích.

  • Trať 015 Přelouč – Heřmanův Městec: Jízdní řád v  úseku Přelouč – Heřmanův Městec zůstává podobný jako v současnosti. V úseku Heřmanův Městec – Prachovice nově pojedou pravidelné spoje celoročně, doprava v pracovní dny bude zajišťována třemi páry vlaků. V letní sezóně o víkendu budou navíc v tomto úseku vypravovány další dva páry spojů. Všechny vlaky z Prachovic pokračují z Heřmanova Městce dále do Přelouče, analogicky v opačném směru.
  • Trať 016 Chrudim – Moravany – Holice: Model dopravy na této trati bude podobný jako ve stávajícím grafikonu. V úseku Chrudim – Moravany bude v ranní době pracovních dnů zaveden další pár spojů (odj. z Chrudimi do Moravan v 5:14, z Moravan zpět do Chrudimi v 5:54). Na těchto vlacích bude podobně jako na „školním“ vlaku do Chrudimi nasazena motorová jednotka Regionova. V úsekuMoravany – Holice dojde ke změnám odjezdů ve večerní době. Poslední vlak z Moravan do Holic bude v pracovní dny odjíždět o cca 2 hodiny později, tj. ve 23:07. Posledním vlakem v sobotu bude Os 25358, který do Holic odjede ve 21:27.
  • Trať 017 Česká Třebová – Moravská Třebová: Jízdní řád na této trati zůstává podobný jako v současném grafikonu. Téměř dvě třetiny spojů na této trati je zajišťováno modernizovanou jednotkou Regionova.
  • Trať 018 Choceň – Litomyšl: Model dopravy na této trati bude podobný jako ve stávajícím jízdním řádu. Nově pojedou všechny vlaky z Chocně až do zastávky Vysoké Mýto město. Cestujícím tak u vybraných spojů odpadne nutnost přestupu ve Vysokém Mýtě. V úseku Vysoké Mýto město – Litomyšl bude rozšířena nabídka spojů. V pracovní dny tu nově pojede 7 párů vlaků, o víkendu o 1 méně. Vlaky i nadále pojedou v odchylných časech v pracovní dny a o víkendech, podle poptávky cestujících. Na převážné části vlaků mezi Chocní a Vysokým Mýtem budou nově nasazené modernizované jednotky Regionova. Tato modernizovaná jednotka bude v pracovní dny zajišťovat dopravu všech vlaků do Litomyšle.
  • Trať 019 Česká Třebová – Lanškroun: Doprava všech vlaků bude zajišťována moderními motorovými vozy RegioSpider, které při jízdě po koridoru využijí svou maximální rychlost. Víc než polovina vlaků při své cestě nově zastaví v Třebovici v Čechách, kde jsou vytvořeny přípojové návaznosti na trať do Moravské Třebové.
  • Trať 020 Choceň – Týniště nad Orlicí (– Hradec Králové): Model dopravy na této trati zůstává téměř nezměněn. Nadále jsou vedeny tradiční spěšné vlaky do / z Náchodska.
  • Trať 021 Letohrad – Doudleby nad Orlicí (–Týniště nad Orlicí): Model dopravy na této trati zůstává nezměněn. V pracovní dny a neděle pojede ze směru Hradec Králové do Letohradu nový vlak, který do cílové stanice dorazí ve 22:27. V opačném směru bude v pracovní dny odjíždět z Letohradu ve 4:22 a v 6:38 v sobotu. Výrazného zvýšení počtu zastavujících vlaků se dočkala zastávka Sopotnice.
  • Trať 024 Ústí nad Orlicí – Lichkov – Moravský Karlov: Na většině spojů budou nasazeny motorové vozy RegioSpider a motorové jednotky Regionova, čímž je dosaženo možnosti přímého spojení v relaci Ústí nad Orlicí – Králíky. Nabídku osobních vlaků doplní několik spěšných vlaků, přičemž některé z nich budou nadále vedeny přímo až do krajského města, bez nutnosti přestupu v Ústí nad Orlicí. V úseku Lichkov – Moravský Karlov bude rozšířena nabídka spojů: Z Lichkova ve směru Králíky bude nově v pracovních dnech vypravováno 13 spojů a 10 spojů o víkendech. Více než polovina spojů ze směru Králíky pojede přímo až do Letohradu, resp. Ústí nad Orlicí, bez nutnosti přestupu v Lichkově. O víkendu budou zajíždět 3 páry vlaků až do zastávky Mlýnický Dvůr.
  • Trať 025 Dolní Lipka – Hanušovice: Mezi Dolní Lipkou a Hanušovicemi pojedou o víkendu 4 páry spojů, na kterých budou nasazené převážně moderní soupravy RegioSpider. Poslední pár spojů (z Dolní Lipky do Hanušovic v 17:24 a z Hanušovic do Letohradu v 18:02) pojede kromě víkendů nově také v pátek.
  • Trať 031 Pardubice – Hradec Králové: Jízdní řád v úseku Hradec Králové – Pardubice dozná řady úprav. V úseku Stéblová – Opatovice nad Labem začne modernizace tratě, která bude znamenat dočasné prodloužení jízdních dob z důvodu stavebních prací. Podle projektu SŽDC bude vybudována druhá kolej, modernizovány zastávky a stanice, zabezpečovací zařízení a zvýšena rychlost až na 160 km/h. Předpokládané ukončení stavby je podzim 2015. Z těchto důvodů bude mírně snížen počet vlaků mezi a Hradcem Králové a Pardubicemi, spěšné vlaky Trutnov – Pardubice budou ukončeny v Hradci Králové. Návaznost dále do Pardubic bude vždy zajištěna osobním vlakem, vedeným jednotkou RegioPanter. Změny v modelu dopravy na trati 031 respektují požadavky Pardubického kraje na rozložení zastávkových a rychlých vlaků, z Hradce Králové budou odjíždět zastávkové vlaky vždy těsně po celé hodině, rychlé vždy kolem 30. minuty. Přínosem pro další zlepšení kultury cestování na trati Pardubice – Hradec Králové budou další moderní elektrické jednotky RegioPanter, které nabídnou klimatizaci, čalouněné ergonomické sedačky, vakuové WC a Wi-Fi připojení k internetu. Celkem budou v provozu nasazeny 4 jednotky, a to na téměř všech osobních vlacích a většině spěšných vlaků.
  • Trať 238 Pardubice – Hlinsko v Čechách: Na této trati bude zaveden nový dopravní model. Mezi Pardubicemi a Hlinskem pojedou nově pouze osobní vlaky. Tyto spoje budou v zásadě jezdit ve dvouhodinovém intervalu, v přepravních špičkách budou doplněné o další, posilové spoje. Vybrané vlaky z Pardubic budou ze Žďárce u Skutče nově pokračovat do Borové u Poličky, analogicky v opačném směru. V příměstském úseku Pardubice – Chrudim (– Slatiňany) pojedou v exponovaných časech další spoje; cestujícím tak bude nabízena cca půlhodinová četnost spojů. Na téměř všech vlacích budou nasazené jednotky Regionova. Na vybraných spojích se na začátku příštího roku objeví moderní jednotky RegioShark.
  • Trať 260 Česká Třebová – Letovice (– Brno): Na této trati bude zaveden nový večerní vlak z České Třebové do Letovic. Z České Třebové bude tento poslední večerní spoj odjíždět v pracovní dny ve 22:25, v neděli pojede jako přípoj od rychlíku R 877 Viktor Kaplan ve 22:52.
  • Trať 261 Svitavy – Žďárec u Skutče: Nově bude železniční doprava provozována v celém úseku trati ze Svitav až do Žďárce u Skutče. V úseku Svitavy – Pustá Kamenice pojedou vlaky v zásadě ve dvouhodinovém intervalu, v přepravních špičkách bude rozestup mezi vlaky hodinový. Novinkou je nasazení další modernizované jednotky Regionova, na téměř 90 % spojích tak budou nasazeny tyto soupravy. Všechny vlaky navíc nově zastaví na zastávkách Pomezí zastávka a Květná. V úseku Žďárec u Skutče – Borová u Poličky pojedou v pracovní dny 4 páry vlaků. Nadále budou provozovány víkendové (rekreační) spoje, přičemž jeden pár nově pojede až do / z Poličky. Většina vlaků z tohoto úseku trati pojede přímo do / z Pardubic. Vlaky zastaví na všech zastávkách.
  • Trať 270 Česká Třebová – Zábřeh na Moravě: Provoz osobních vlaků na této trati budou nově zajišťovat souprava RegioSpider. Díky tomu se přeprava z České Třebové do Zábřehu na Moravě a opačně zrychlí. Úsek z České Třebové do Zábřehu na Moravě urazí tento motorový vůz za 34 minut, což je o 10 minut rychleji, než v současnosti. V opačném směru bude jízdní doba 38 minut. Spoje budou do České Třebové přijíždět vždy 7 minut po celé sudé hodině, díky čímž budou nově navázány přípoje na rychlíky ve směru Pardubice (odjezdy vždy v 11. minutu).

Nasazení nových a modernizovaných souprav v Pardubickém kraji

  • Trať 010 Kolín – Česká Třebová: na vybraných osobních a spěšných vlacích jsou nasazené jednotky CityElefant (cca 20 %), cca 55 % výkonů je zajišťováno soupravou s modernizovaným řídícím vozem ř. 961
  • Trať 016 Chrudim – Moravany: na 3 vlacích jsou v pracovní dny nasazené jednotky Regionova
  • Trať 017 Česká Třebová – Moravská Třebová: na více než dvou třetinách spojů jsou nasazené jednotky Regionova
  • Trať 018 Choceň – Litomyšl: úsek Choceň – Vysoké Mýto město: na téměř 100 % spojů jsou nasazené jednotky Regionova; úsek Vysoké Mýto město – Litomyšl: všechny vlaky v pracovní dny jsou vedeny jednotkami Regionova
  • Trať 019 Česká Třebová – Lanškroun: na 100 % regionálních vlaků je nasazen nová souprava RegioSpider
  • Trať 020 Choceň – Týniště nad Orlicí – Náchod: na třech párech „náchodských“ spěšných vlaků jsou nasazené modernizované vozy 854 a 057
  • Trať 021 Letohrad – Doudleby nad Orlicí: na více než 50 % spojů jsou nasazené modernizované soupravy 854, 054, 954)
  • Trať 024 Ústí nad Orlicí – Lichkov – Mlýnický Dvůr: na 1 páru vlaků v pracovní dny a 3 párech vlaků o víkendu jsou nasazené jednotky CityElefant, cca třetina vlaků je vedena novým motorovým vozem RegioSpider, cca třetina vlaků je vedena motorovou jednotkou Regionova
  • Trať 025 Dolní Lipka – Hanušovice: na téměř 75 % regionálních vlaků je nasazen nová souprava RegioSpider
  • Trať 031 Pardubice – Hradec Králové: na témeř 95 % regionálních spojů je nasazena jednotka RegioPanter, zbytek zajišťují soupravy s modernizovaným řídícím vozem ř. 961 a jednotky Regionova
  • Trať 238 Pardubice hl.n. – Hlinsko v Čechách: na 100 % regionálních vlaků jsou nasazeny jednotky Regionova
  • Trať 260 Česká Třebová – Svitavy: na 1 páru vlaků v pracovní dny je nasazen motorový vůz RegioSpider a na 2 párech vlaků jednotka Regionova
  • Trať 261 Svitavy – Žďárec u Skutče: na téměř 90 % spojů je nasazena jednotka Regionova
  • Trať 270 Česká Třebová – Zábřeh na Moravě: na téměř 80 % regionálních vlaků je nasazena jednotka RegioSpider, 1 pár vlaků je veden soupravou s modernizovaným řídícím vozem ř. 961.

V průběhu platnosti jízdního řádu 2013/14 (počátkem roku 2014) je plánováno dodání poslední elektrické jednotky RegioPanter na trať 031 a dvou moderních motorových jednotek RegioShark na trať 238.

Královehradecký kraj: 

V neděli 15. prosince začne platit nový jízdní řád pro rok 2014. Rozsah objednávané vlakové dopravy v Královéhradeckém kraji oproti předchozímu grafikonu mírně klesne o 1,8 %. Mezi hlavní novinky bude patřit změna dopravního modelu a rozšíření provozu spěšných vlaků mezi Broumovem, Náchodem a Starkočí a dále nasazení dalších dvou nových jednotek RegioPanter mezi Jaroměří, Hradcem Králové a Pardubicemi. V souvislosti se stavebními pracemi na plánovaném zdvoukolejnění úseku mezi Opatovicemi nad Labem a Stéblovou bude upraven jízdní řád mezi Hradcem Králové a Pardubicemi a s výlukovou činností bude potřeba počítat také během přestavby stanice Týniště nad Orlicí a úseku Týniště nad Orlicí – Častolovice – Rychnov nad Kněžnou. Nový jízdní řád bude platit až do 13. prosince 2014.

Regionální vlaky, objednané Královéhradeckým krajem, ujedou v jízdním řádu 2013/14 celkem 5,282 mil. vlakových kilometrů, denně vlaky ujedou 14 470 kilometrů. Oproti roku 2013 je to snížení o 1,8 %. Celkem České dráhy nabídnou 680 regionálních spojů. V pracovní den jich bude jezdit 606, v sobotu 451 a v neděli 431. Dále na území kraje denně pojede 50 rychlíků, tzn. stejně jako v současném jízdním řádu.

Všechny dálkové i regionální vlaky mohou používat také zákazníci integrovaných dopravních systémů VYDIS (ČD, DP měst Hradec Králové a Pardubice) a mezikrajského systému Královéhradeckého a Pardubického kraje IREDO. V systému IREDO nastaly od 1. září 2013 změny v odbavení zákazníků, a to díky zavedení krajské čipové karty. České dráhy provozují na základě smlouvy jedno z kontaktních míst na královéhradeckém hlavním nádraží a na všech obchodních místech v kraji zajišťují příjem žádostí o čipové karty a jejich vydání zákazníkovi IDS.

Nejvýznamnější změny v regionální dopravě ČD v Královéhradeckém kraji

  • Zásadní změna jízdního řádu na severní části tratě 026 Týniště nad Orlicí – Broumov

V úseku Broumov – Náchod – Starkoč bude rozšířen provoz spěšných vlaků na hodinový interval s přípoji směrem do Hradce Králové.

  • Nasazení nových jednotek RegioPanter

Na osobních a spěšných vlacích na trati 031 Jaroměř – Hradec Králové – Pardubice budou nasazeny další dvě elektrické jednotky řady 440 RegioPanter. K novému jízdnímu řádu budou v provozu celkem 4 jednotky pořízené s podporou EU.

  • Úprava jízdního řádu v úseku Hradec Králové – Pardubice a další změny v souvislosti s výlukovou činností

V úseku Pardubice – Hradec Králové na trati 031 bude upraven jízdní řád, a to v souvislosti se stavebními pracemi SŽDC na zdvoukolejnění úseku Opatovice nad Labem – Stéblová. Další velkou a dlouho očekávanou investiční akcí bude plánované zahájení přestavby stanice Týniště nad Orlicí a traťového úseku Týniště nad Orlicí – Častolovice – Rychnov nad Kněžnou. Vzhledem k čerpání prostředků EU na modernizace železniční infrastruktury se v období 2014 a 2015 očekává podstatný nárůst výlukové činnosti na tratích v Královéhradeckém kraji.

Změny v jízdním řádu vlaků ČD na jednotlivých tratích Královéhradeckém kraje (na tratích, které nejsou v přehledu zmiňovány, nedochází k podstatnějším změnám)

  • Tratě 020, 021, 022, 023 a 026 (Týniště nad Orlicí, Náchod, Broumov)

Zásadní změna nastane na trati 026 Týniště nad Orlicí – Broumov: Spěšné vlaky Starkoč – Náchod – Broumov pojedou po celý den v hodinovém intervalu, ve Starkoči bude vždy návaznost na rychlíky či spěšné vlaky Trutnov – Hradec Králové a naopak, které mají v Hradci návaznost na další směry (do Prahy, Pardubic, Jičína atd.). Tyto vlaky zajistí každou hodinu spojení krajského města se sídly severně od Náchoda (Hronov, Police nad Metují, Teplice nad Metují, Meziměstí, Broumov atd.) za konkurenceschopné jízdní doby (např. Hradec Králové – Hronov již za 1 hodinu a 6 minut, Hradec Králové – Teplice nad Metují za 1 hodinu a 26 minut, Hradec Králové – Broumov za 1 hodinu a 54 minut).

Spojení spěšnými vlaky Meziměstí – Choceň a opačně bude zachováno s přestupem v Náchodě. Ranní spěšný vlak Sp 1871 s odjezdem z Meziměstí v 5:34 pojede i nadále přímo. Spěšné vlaky Sp 1870 a Sp 1872 s odjezdy z Chocně v 8:38 a 14:38 nově zastaví v Čermné nad Orlicí.

Na trati 023 Doudleby nad Orlicí – Rokytnice nad Orlicí pojede osobní vlak Os 25230 z Doudleb nad Orlicí o cca 20 minut později (nově ve 14:33). Důvodem je navázání přípoje od osobního vlaku Os 15229 z Týniště nad Orlicí (příj. do Doudleb nad Orlicí ve 14:30).

  • Tratě 030, 031 a 032 (Jaroměř – Hradec Králové – Pardubice, Hradec Králové – Trutnov)

Přínosem pro další zlepšení kultury cestování na trati 031 Jaroměř – Hradec Králové – Pardubice budou další moderní elektrické jednotky řady 440 RegioPanter, které nabídnou klimatizaci, čalouněné ergonomické sedačky, vakuové WC a Wi-Fi připojení k internetu. Celkem budou v provozu nasazeny 4 jednotky, a to na téměř všech osobních vlacích a většině spěšných vlaků.

Jízdní řád na trati 031 v úseku Hradec Králové – Pardubice dozná řady úprav.V úseku Stéblová – Opatovice nad Labem začne modernizace tratě, která bude znamenat dočasné prodloužení jízdních dob z důvodu stavebních prací. Podle projektu SŽDC bude vybudována druhá kolej, modernizovány zastávky a stanice, zabezpečovací zařízení a zvýšena rychlost až na 160 km/h. Předpokládané ukončení stavby je podzim 2015.

Z těchto důvodů bude mírně snížen počet vlaků mezi a Hradcem Králové a Pardubicemi, spěšné vlaky Trutnov – Pardubice budou ukončeny v Hradci Králové. Návaznost dále do Pardubic bude vždy zajištěna osobním vlakem, vedeným jednotkou RegioPanter. Změny v modelu dopravy na trati 031 rovněž respektují požadavky Pardubického kraje na rozložení zastávkových a rychlých vlaků, z Hradce Králové budou odjíždět zastávkové vlaky vždy těsně po celé hodině, rychlé vždy kolem 30. minuty.

  • Tratě 040, 041, 044 a 047 (Ostroměř, Stará Paka, Hostinné, Vrchlabí, Teplice n. M.)

Na těchto tratích nedochází prakticky k žádným úpravám. Drobná změna bude pouze na trati 047 Trutnov – Teplice nad Metují v úseku Teplice n. M. – Adršpach. Osobní vlaky Os 15778 a Os 15779 s odjezdy z Teplic ve 12:33, resp. z Trutnova hl.n. ve 13:12 nepojedou a naopak spoje Os 15780 a Os 15781 jedoucí o 2 hodiny později pojedou v sezóně od konce dubna do konce srpna každý den. V letní sezóně bude pro zajištění turistické přepravy provoz téměř všech vlaků zajišťován jednotkami Regionova. Na vlaku Os 15763 bude v neděli řazen motorový vůz ř. 854 a pojede přímo do Starkoče (z Teplic n. M. bude spojen se spěšným vlakem Sp 1763) k rychlíku R 922 směrem do Hradce Králové a Prahy.

  • Tratě 061, 062, 064 (Jičín – Kopidlno – Nymburk, Chlumec n. Cidl. – Křinec, Libuň – Sobotka)

Na tratích 061 Jičín – Nymburk a 062 Chlumec nad Cidlinou – Křinec nedochází k žádným úpravám. Na trati 064 (Mladá Boleslav – Dolní Bousov – Stará Pakanepojedou osobní vlaky Os 16405 a Os 9552 v úseku Mladějov – Libuň a opačně, a to z důvodu nízkého využití.

Nasazení modernizovaných vozidel v Královéhradeckém kraji v jízdním řádu 2013/2014
Trať
linka regionální
dopravy
typ moderniz., popř. nového vozidla
počet nasazených souprav
podíl rozsahu dopravy v %
020
Hr. Králové – Letohrad
854+054+954
2
32
 
(Trutnov –) Chlumec n. C. –
Velký Osek – Kolín
854+954
1
Chlumec nad C. – Hr. Králové
814+914
1
 (víkend. provoz)
Choceň – Týniště n.O.
(– Náchod)
854+054
1
021
Hr. Králové – Letohrad
854+054+954
2
51
Týniště n. O. – Doudleby n. O.
814+914
1
022
Častolovice – Rychnov
n. K. – Solnice
814+914
1
68
026 /033
(Choceň –) Týniště n. O.
– Náchod
854+054
1
84
Týniště n. O. – Náchod –
Police n. M.
814+914
1
Starkoč – Náchod –
Broumov
814+914
3
031
Hr. Králové – Trutnov
854+054+954
1
95
 
(Pardubice –) Hr. Králové
– Náchod / Trutnov
854+054
2
Pardubice – Hr. Králové
– Jaroměř
440
4
032
(Pardubice –) Hr. Králové
– Náchod / Trutnov
854+054
3
82
Hr. Králové – Trutnov
854+054+954
1
040
Trutnov – Chlumec n. C.
(– Kolín)
854+954
4
56
041
Hr. Králové – Jičín
– Turnov
814+914
5
93
047
Teplice n. M. – Trutnov
814+914
2
(letní provoz)
 
41
 
061
Jičín – Kopidlno
– Nymburk
814+914
3
93
064
St. Paka – Libuň
(– Ml. Boleslav)
814+914
3
53

Vysvětlivky: 814+914 = dvouvozová Regionova; 854+054+954 = modernizovaná vratná motorová souprava sestavená ze čtyřnápravových vozů; 440 = RegioPanter.

 

 

Moravskoslezský kraj:

V neděli 15. prosince 2013 začne platit nový jízdní řád pro rok 2014. V Moravskoslezském kraji je rozsah regionální dopravy na srovnatelné úrovni s letošním rokem. V průběhu roku 2014 bude probíhat rekonstrukce a modernizace stanice Český Těšín. Na trati ze Studénky do Veřovic se otevře nová zastávka Sedlnice. Z důvodu plánované výluky se o několik minut posune pravidelný takt na lince z Opavy do Českého Těšína a z Ostravy do Valašského Meziříčí. Nový jízdní řád bude platit až do 13. prosince 2014.

Regionální vlaky v Moravskoslezském kraji ujedou v roce 2014 celkem 6,94 mil. vlakových kilometrů. České dráhy vypraví v rámci kraje denně 28 spěšných a 706 osobních vlaků. Integrovaný dopravní systém (ODIS) platí na celém území Moravskoslezského kraje.

Nejvýznamnější změny v Moravskoslezském kraji

  • Posun taktu spěšných a osobních vlaků na tratích 321 a 323

Na tratích 321 Ostrava-Svinov – Český Těšín a 323 Ostrava – Valašské Meziříčí dojde z technologických důvodů (předpokládané výluky) a z důvodu zachování přípojů k časovému pětiminutovému opoždění taktu spěšných a osobních vlaků. Osobní vlaky mezi Opavou a Ostravou-Svinovem zůstanou v dnešních časových polohách.

  • Nová zastávka Sedlnice

Na trati 325 Studénka – Veřovice bude uvedena do provozu nová zastávka Sedlnice, která se nachází cca 1 km blíže ke Studénce v porovnání se současnou stanicí a bude i blíže k obci Sedlnice. Zastávka byla vybudována před novým odbočením tratě na letiště v Mošnově. Dnešní stanice Sedlnice bude sloužit jako výhybna a vlaky zde již nebudou zastavovat.

  • Vánoční omezení vybraných vlaků

S ohledem na minimum pracovních dnů na konci stávajícího roku a na začátku příštího, školní prázdniny,  se prodlužuje omezení jízdy vybraných vlaků od 23. prosince 2013 do 3. ledna 2014. Vybrané vlaky tak např. pojedou v pracovní dny do 20. prosince 2013 a pak až od 6. ledna 2014. Omezení konkrétních vlaků je uvedeno v jízdním řádu.

Změny v jízdním řádu na jednotlivých tratích v Moravskoslezském kraji (na tratích, které nejsou v přehledu zmiňovány, nedochází k podstatnějším změnám)

Trať 270 Bohumín – Hranice na Moravě:

  • Osobní vlaky z Bohumína směr Přerov jedou zpravidla ve 22. minutu, tímto vlaky již nemají delší pobyty v Ostravě-Svinově.
  • Dnešní osobní vlak 2940 (Bohumín 15:14) pojede nově jako osobní vlak 3316 z Bohumína v 15:22 až do Přerova, tedy bez nutnosti pobytu a přestupu ve Studénce, přestup je již v Bohumíně. Tímto se zajistí v Suchdole nad Odrou přípoje směr Nový Jičín a Fulnek v pravidelných časech bez dalšího dopadu na dopravu ve směru do Bohumína.
  • Podobně i v opačném směru, kdy místo vlaků Os 3323 / 2947 z Hranic do Mostů u Jablunkova s přestupem ve Studénce pojede osobní vlak 3317 již z Přerova a přestup se v pracovní dny uskuteční až v Bohumíně
  • Výchozí vlaky ze Studénky (dnes sudé hodiny, 8. minuta s jednotkou City Elefant) jsou uspíšeny na 4. minutu, v Ostravě-Svinově se vytvoří návaznost ve směru Ostrava-Kunčice – Havířov – Český Těšín.

Trať 277 Suchdol nad Odrou – Fulnek: Díky vlaku Os 3316 místo dnešního Os 3324 (viz trať 270) jsou osobní vlaky 23370 / 23371 (Suchdol n.O. 16:10 / Fulnek 16:30) vedeny v taktových časech (o cca 11 minut dříve). Tímto se u vlaku Os 23371 dosáhne chybějící návaznosti na regionální vlak směr Bohumín.

Trať 278 Suchdol nad Odrou – Nový Jičín město: Z důvodu změny technologie obratu jednotek Regionova v Suchdole nad Odrou se mění odjezd vlaku osobního vlaku 13359 z 8:10 z Nového Jičína na taktových 8:28.

Trať 310 Opava východ – Olomouc hl. n.: Posunutím taktu spěšných vlaků linky R1 z Českého Těšína, Ostravy dojde v Opavě východ k rozvázání přípoje na osobní vlaky linky S10 Opava východ – Krnov – Bruntál – Valšov – Rýmařov.

Trať 320 Bohumín – Čadca, Dětmarovice – Petrovice u Karviné:

  • Výluková činnost, která byla ohlášena majitelem infrastruktury, SŽDC, na rok 2013, se z velké části přesune do roku 2014. Také výluky, které byly objednány pro sestavování jízdního řádu na rok 2014, budou realizovány až koncem roku, případně v roce 2015. Tento stav je plně v kompetenci státní organizace SŽDC.
  • S ohledem na zajištění dopravy jednokolejných úseků došlo při sestavě jízdního řádu k uspíšení odjezdu osobních vlaků z Bohumína směr Český Těšín o 4 minuty (ze 44. na 40. minutu). Podobně se posunul i příjezd osobních vlaků od Karviné do Bohumína (ze 12. na 16. minutu). Protože zároveň v dálkové dopravě došlo k uspíšení odjezdu vlaků SC Pendolino z Bohumína o 7 minut, byla bohužel návaznost mezi osobními vlaky od Karviné a vlaky SC Pendolino v Bohumíně rozvázána. V opačném směru je přípoj pouze od vlaku SC 517 ve 22:52 na poslední vlak Os 2957 ve 22:55. Vlak SC 513 jede v pátek z Prahy (16:36) přímo do Karviné hl.n. (20:07) a vlak SC 514 vyjíždí v pondělí z Karviné hl.n. (5:56), příjezd do Prahy v 9:27.
  • Na požadavek města Třinec, schválený objednavatelem dálkové dopravy, budou vlaky EC Praha – Žilina zastavovat v Třinci, nikoliv na zastávce Třinec centrum. Se zastavováním na obou místech a také se zastavením vlaků EC v Návsí objednavatel (Ministerstvo dopravy ČR) nesouhlasí.
  • V Třinci je nově denně navázán okamžitý přípoj v 5:13 od vlaku Os 2900 z Čadce (4:30) a Návsí (4:56) na vlak IC 540 Hutník do Prahy (9:53).
  • Na trati Dětmarovice – Petrovice u Karviné došlo s ohledem na objednané výluky k prodloužení čekání cestujících na přípoj do Bohumína, tedy ve směru, který je pro danou trať frekvenčně významnější. Proto se souhlasem objednavatele byla doprava na dané trati upravena tak, aby rozhodující vlaky měly okamžitou návaznost do / z Bohumína i v případě, že ve směru opačném bude návaznost rozvázána.
  • V tabulce trati 320 byl vložen přípojový řádek pro stanici Kysucké Nové Mesto a Žilina na Slovensku. Cestující pouhým pohledem do tabulky tratě 320 zjistí, kdy vlaky do těchto stanic přijíždějí, resp. kdy přijíždějí.

Trať 321 Opava východ – Ostrava-Svinov – Český Těšín

  • S ohledem na výlukovou činnost se po mnoha letech přistoupilo k posunu taktu o cca 5 minut později z Ostravy-Svinova do Českého Těšína. Tato skutečnost mimo jiné umožní, aby se při jednokolejném provozu mezi Českým Těšínem a Albrechticemi u Českého Těšína vlaky křižovaly až v Albrechticích a nenarušovaly tak plynulost výlukového provozu. Posunutím časů i na trati 323 nedochází k omezení návazností mezi vlaky, a to především v Ostravě-Kunčicích.
  • Spěšný vlak 1601 (Opava východ 5:19, Ostrava-Svinov 5:44) již nebude mít přípoj v Ostravě-Svinově na SC 502 Pendolino (jede nově dříve) a na osobní vlak 3301 do Bohumína. Nově však bude pokračovat z Ostravy-Svinova do Ostravy hl.n. (5:57), Ostravy-Stodolní (6:01) a Ostravy střed (6:04).
  • První ranní vlaky z Havířova (3:39) a Opavy východ (3:30) do Ostravy-Svinova k vlaku IC 542 Ostravan pojedou denně v jednom čase, protože vlak IC 542 jezdí nově i v neděli.
  • V pracovní dny bude zrychlený osobní vlak Os 3403 (z Opavy východ 5:40) veden motorovou soupravou přes Ostravu-Svinov (6:07 – 6:21) až do Ostravy-Kunčic (6:33). Zde bude okamžitý přípoj na osobní vlak Os 2837 (z Ostravy-Kunčic v 6:36) do Havířova, Českého Těšína.
  • V Ostravě-Svinově bude díky posunu taktu navázán v pracovní dny nově požadovaný přípoj od rychlíků z Brna (příjezd v lichou hodinu, 16. minutu) na spěšné vlaky linky R1 do Opavy (odjezd v lichou hodinu, 22. minutu).

Trať 322 Frýdek-Místek – Český Těšín: Ve stanici Český Těšín bude během roku 2014 probíhat přestavba a modernizace. Z tohoto důvodu se prodloužila přestupní doba od vlaků z / do Frýdku-Místku na 6 minut. Přípoje ve směru do / z Třince jsou zachovány, do / z Havířova nejsou většinou navázány.

Trať 323 Ostrava – Valašské Meziříčí: Na této trati dochází k posunu taktu o cca 5 minut později. Vzhledem k tomu, že se posunul pravidelný interval i na trati 321, nedochází tak v Ostravě-Kunčicích k omezení přípojů

Trať 324 Frýdlant nad Ostravicí – Ostravice: Z důvodu dokončené modernizace nádraží ve Frýdlantě nad Ostravicí, kdy jsou nově možné současné odjezdy vlaků směr Ostravice a Frenštát pod Radhoštěm, resp. současné vjezdy vlaků, jsou minutově upraveny časy osobních vlaků do / z Ostravice. 

Nové soupravy v Moravskoslezském kraji

  • V současnosti jezdí v kraji celkem 12 nových jednotek CityElefant, z toho jsou čtyři jednotky s podporou ROP Moravskoslezsko. Čtyři jednotky řady 471 (ROP) zajišťují převážnou většinu vlaků na lince S2 Mosty u Jablunkova – Bohumín – Studénka. Dvě jednotky pokrývají 100 % spojů linky R1 Opava východ – Ostrava střed – Český Těšín. Čtyři jednotky zajišťují cca 80 % pokrytí linky S1 v trati Opava východ – Ostrava-Vítkovice – Český Těšín a zpět. U ostatních úsekových spojů linky S1 je pokrytí soupravou CityElefant u cca čtvrtiny spojů, v sobotu a neděli je 100 % pokrytí na vlacích na trati Havířov – Ostrava-Kunčice – Ostrava-Svinov
  • Dvouvozových motorových souprav Regionova jezdí v kraji aktuálně 12 (z toho 5 jednotek bylo pořízeno za podpory ROP). Motorové jednotky zajišťují provoz ze 100 % na tratích 279 Studénka – Bílovec, 278 Suchdol nad Odrou – Nový Jičín město, 322 Frýdek-Místek – Český Těšín a 324 Frýdlant nad Ostravicí – Ostravice. Dále z cca 65 % v pracovních dnech, ze 100 % v sobotu a neděli na trati 317 Opava východ – Hlučín a v pracovních dnech kromě prázdnin na všech spojích na trati 318 Kravaře ve Slezsku – Chuchelná. Z cca 10 % je nasazena na vlacích na trati 323 Ostrava – Valašské Meziříčí. Na většině vlaků na trati 314 Opava východ – Hradec nad Moravicí bude tato jednotka nasazena negarantovaně.
  • Na vybraných osobních vlacích na trati 323 z Ostravy do Valašského Meziříčí bude nasazena motorová souprava s rekonstruovaným motorovým vozem ř. 842 a novými přípojnými vozy ř. Bdtn756/757.
Karlovarský kraj:
 

V neděli 15. prosince vstupuje v platnost nový jízdní řád pro rok 2014. V Karlovarském kraji regionální dopravu objednává Karlovarský kraj a jízdní řád se připravuje ve spolupráci s Koordinátorem integrované dopravy Karlovarského kraje. České dráhy vypraví v kraji každý den 247 regionálních vlaků (denně ujedou 7 538 vlkm, ročně 2,088 mil. vlkm)26 rychlíků (denně ujedou 1 582 vlkm) a na trati Cheb – Norimberk denně jezdí také 8 mezistátních spěšných vlaků.

Novinky v dálkové vnitrostátní dopravě

Dálkovou dopravu, tedy rychlíkové a expresní spoje, České dráhy realizují na základě objednávky ministerstva dopravy. Vedle drobných úprav časové polohy nebo změny v časovém omezení provozu u jednotlivých spojů budou největší novinkou četnější jízdy přímých vlaků SC Pendolino mezi severní a střední Moravou a západními Čechami (Plzeň, Stříbro, Planá u Mariánských Lázní, Mariánské Lázně, Cheb, Františkovy Lázně). Nově pojedou tyto spoje dvakrát denně po celý týden. Spoje budou odjíždět z Bohumína v 5:11 (kromě neděle, kdy pojede tento vlak jen v úseku Praha – Františkovy Lázně) a v 7:11 a do Františkových Lázní dorazí přibližně za 6 hodin v 11:24 a ve 13:27. Zpět se budou spoje vracet z Františkových Lázní ve 12:36 a 14:36 a do Bohumína přijedou v 18:52 a ve 20:52 hod. Mezi Prahou a Plzní bude trvat cesta vlaky SC Pendolino 1 hod. a 24 min., resp. 1 hod. a 26 min., mezi Prahou a Chebem s větším počtem zastávek než dosud to bude 2 hod. a 33 min., resp. 2 hod. a 34 min.

Vlaky SC Pendolino pojedou v úseku Plzeň – Františkovy Lázně a zpět na objednávku ministerstva dopravy místo klasických rychlíků, to znamená, že budou v tomto úseku ve 2. třídě bez povinné rezervace (místenky).

Změny v jízdním řádu v Karlovarském kraji

  • S platností od nového jízdního řádu jezdí na regionálních spojích pravidelněmotorové jednotky RegioShark (60 % všech vlaků), a to především na hlavní trati Mariánské Lázně – Cheb – Karlovy Vary – Chomutov – Most. V železničních stanicích Cheb, Karlovy Vary a Klášterec nad Ohří bude zrušena většina přestupů. Motorové jednotky budou jezdit také na spojích v úseku Cheb – Aš město (– Hranice v Čechách) a Cheb – Luby u Chebu. V pracovní dny bude RegioSharknasazen na jednom páru vlaků také na trati Karlovy Vary – Johanngeorgenstadt.Jednotky RegioShark spolu s Regionovami zajistí asi 90 % všech regionálních spojů v Karlovarském kraji.
  • Karlovarský kraj objednal v novém jízdním řádu 2014 spoje z Krásného Jezu do Horního Slavkova-Kounice a zpět. Novinkou je, že spoje pojedou jako přímé vlakypo trase Rakovník – Žlutice – Horní Slavkov-Kounice a zpět (trať 161). Vlaky pojedou o sobotách, nedělích a ve svátky v rozšířeném letním období, a to od 19. dubna do 28. září.
  • Na obchodní riziko Českých drah pojede v pracovní dny nový spěšný vlak Sp 1691 Cheb – Karlovy Vary (– Chomutov) jako přímé spojení do Prahy hl.n., z Chomutova vlak pokračuje jako R 603.

Trať 140 Cheb – Karlovy Vary – Chomutov

  • dálková doprava: V novém jízdním řádu jezdí 7 párů rychlíků ve dvouhodinovém taktu. Všechny vlaky Cheb – Ústí nad Labem hl.n. – Praha hl.n. projíždějí v úseku Ústí nad Labem hl.n. – Praha a zpět tradiční rychlíkové stanice.
  • regionální doprava: Nasazení motorové jednotky RegioShark na zhruba 90 % spojů, v pracovní dny bude zavedeno přímé ranní spojení z Chebu do Karlových Varů a dále směr Chomutov – Ústí nad Labem – Praha hl.n. spěšným vlakem Sp 1691 Cheb (4:00) – Karlovy Vary (4:48) – Chomutov (5:53), který bude z Chomutova v 6:00 dále pokračovat jako rychlík R 613 do Prahy (příj. 8:27). Osobní vlak Os 7352 Karlovy Vary (5:31) – Cheb (6:29) bude jezdit denně(dříve jen v pracovní dny), a to z důvodu zajištění přípoje v Chebu na R 755 (6:33) směrem do Plzně a Prahy

Trať 141 Karlovy Vary – Merklín

  • bez podstatných změn

Trať 142 Karlovy Vary – Potůčky – Johanngeorgenstadt

  • v pracovní dny pojede na osobních vlacích Os 17104 Karlovy Vary dol.n. (7:46) – Johanngeorgenstadt (9:08) a Os 17107 Johangergenstadt (9:25) – Karlovy Vary dol.n. (10:54) motorová jednotka RegioShark
  • osobní vlakOs 17155nově pojede do Karlových Varů už z Nových Hamrů (14:07), původně začínal v Nejdku zastávce
  • do Karlovarského kraje v novém jízdním řádu i nadále zajíždějí o víkendech motorové jednotky Desiro, které jedou jako přímé vlaky v trati Zwickau – Karlovy Vary a zpět

Trať 144 Nová Role – Chodov – Nové Sedlo u Lokte – Loket

  • bez podstatných změn

Trať 146 Cheb – Luby u Chebu

  • rozsah dopravy bez podstatných změn
  • na všech spojích pojedou jednotky RegioShark a jednotky Regionova

Trať 147 Cheb – Vojtanov

  • bez podstatných změn

Trať 148 Cheb – Aš – Hranice v Čechách

  • bez podstatných změn
  • první ranní spoj s odjezdem z Chebu v 5:05 bude v pracovní dny nově prodloužen z Aše města až do Hranic v Čechách. Zpět z Hranic pojede v 6:20 a do Chebu přijede v 7:30
  • na všech spojích pojedou jednotky RegioShark a Regionova

Trať 161 Bečov nad Teplou – Žlutice – Chyše (– Rakovník)

  • v období od 19. dubna do 28. září pojedou celkem 3 víkendové páry vlaků v trati (Rakovník –) Žlutice – Bečov nad Teplou – Krásný Jez – Horní Slavkov-Kounice a zpět, jeden pár vlaků pojede v uvedeném období v úseku Horní Slavkov-Kounice – Krásný Jez a zpět

Trať 170 Cheb – Plzeň (– Praha)

dálková doprava: Jezdí denně 6 párů rychlíkových vlaků v dvouhodinovém taktu, přibydou další spoje SC Pendolino

regionální doprava: nasazení motorové jednotky PESA, která zajistí 90 % spojů. Z důvodu lepšího zajištění přípojů o sobotách a nedělích v Chebu se změnily časy dopoledních vlaků ve směru Mariánské Lázně – Cheb:

  • Os 7386 Mariánské Lázně (7:42) – Cheb (8:12) – přípoj od Bečova nad Teplou (Os 7101) a od Plzně (R 768), v Chebu přípoj k R 607 směr Karlovy Vary, Os 20872 směr Marktredwitz
  • Os 7388 Mariánské Lázně (9:18) – Cheb (9:48) – přípoj od Plzně (R766), v Chebu přípoj k R 609 směr Karlovy Vary, Os 20874 směr Marktredwitz, Os 27206 směr Luby u Chebu, Os 17208 směr Aš město
  • Os 7375 – vlak pojede o cca 40 minut později z důvodu zajištění přípojů (dřívější redukce rychlíků – zrušen vlak R 767 s odjezdem z Chebu ve 20:33), zajištěny přípoje ze směru od Karlových Varů, Aše, Lubů u Chebu a od Marktredwitz, Cheb (20:03) – Mariánské Lázně (20:34)

Trať 179 Cheb – Schirnding

  • bez podstatných změn

Na tratě vyjede více modernizovaných, komfortních vozů

Modernizace vozidlového parku dálkových vlaků bude pokračovat i v roce 2014. Do provozu budou uvedeny poslední modernizované, bezbariérové vozy typu Bbdgmee, které se objeví na spojích  např. Praha – Ústí nad Labem – Cheb.

Na tratích  Cheb – Karlovy Vary – Chomutov, Cheb – Luby u Chebu, Cheb – Hranice v Čechách, Cheb – Plzeň a jeden pár vlaků i na trati Karlovy Vary dol.n. – Johanngergenstadt a zpět jezdí nové motorové jednotky RegioShark.

I letos vydá Krajské centrum osobní dopravy v Karlových varech „Regionální jízdní řád KARLOVARSKÝ KRAJ – vybrané tratě“ v počtu 3 000 kusů. Cena zůstává jako v minulých letech 25 Kč.

Olomocký kraj:
 

Novinky ve vlakovém jízdním řádu od 15. prosince v Olomouckém kraji

26.11.2013 - 13:10

V neděli 15. prosince začne platit nový jízdní řád pro rok 2014. V Olomouckém kraji zůstává rozsah regionální dopravy na podobné úrovni jako v letošním roce. Na většině tratí dochází jen k drobným úpravám. Do provozu bude nasazena třetí elektrická jednotka RegioPanter, čímž se vytvoří nová páteřní linka z Nezamyslic přes Prostějov a Olomouc do Šumperka. Mezi Prostějovem a Olomoucí vyjedou nově dva spěšné vlaky „Plumlov“ a „Kosíř“. V průběhu celého roku 2014 bude probíhat za plného provozu rekonstrukce olomouckého železničního uzlu. Nový jízdní řád bude platit až do 13. prosince 2014.

Regionální vlaky v Olomouckém kraji ujedou v roce 2014 přibližně 5,7 mil. vlakových kilometrůRozsah dopravy je ustálený a pro příští rok nezaznamenává žádné výrazné změny. České dráhy vypraví v rámci kraje v pracovní dny průměrně 576 osobních a spěšných vlaků, v sobotu 448 a v neděli 431.

Nejvýznamnější změny v Olomouckém kraji

  • RegioPanterem až do Šumperka

S nasazením třetí elektrické jednotky RegioPanter do Olomouckého kraje se vytvoří nová páteřní linka z Nezamyslic přes Prostějov a Olomouc do Šumperka. Všechny tři jednotky obslouží na této lince téměř 43 % spojů.

  • Modernizace olomouckého železničního uzlu

V souvislosti s probíhající modernizací železniční stanice Olomouc hl.n., při které bude mimo jiné vybudováno nové 5. nástupiště a dojde ke stavebním úpravám na infrastruktuře, lze očekávat částečná omezení při provozu olomouckého hlavního nádraží – uzavření hlavního podchodu a případná zpoždění vlaků kvůli výlukové činnosti.

  • „Plumlov“ a „Kosíř“ na kolejích

Mezi Olomoucí a Prostějovem vyjedou v pracovní dny, vyjma školních prázdnin, dva páry nových spěšných vlaků Plumlov a Kosíř. Z Olomouce do Prostějova odjedou ve 14:07 a 16:07, v opačném směru z Prostějova v 15:35 a 17:35 hod.

  • Rozšíření integrace tratí v Olomouckém kraji

V průběhu roku 2014 se předpokládá zařazení úseku Olomouc hl.n. – Hrubá Voda na trati 310 do Integrovaného systému Olomouckého kraje.

Změny v jízdním řádu na jednotlivých tratích v Olomouckém kraji (na tratích, které nejsou v přehledu zmiňovány, nedochází k podstatnějším změnám)

  • Trať 024 Štíty – Ústí nad Orlicí, 025 Hanušovice – Dolní Lipka: Vlaky na této trati jezdí ve víkendovém provozu, tj. v sobotu a v neděli. Pouze poslední vlak do Hanušovic v 17:31, v opačném směru poslední vlak z Hanušovic v 18:02, pojedou i v pátek.
  • Trať 270 Přerov – Olomouc – Zábřeh na Moravě: Dochází ke změně na trase Nezamyslice – Olomouc – Šumperk, nově vlaky pojedou přes Prostějov hl.n. Spoje z Nezamyslic přes Přerov jsou zpravidla ukončeny v Olomouci hl.n. Důvodem změny je nasazení třetí jednotky RegioPanter a s tím související širší možnost využití této jednotky cestujícími. Od nového jízdního řádu bude tedy možné cestovat touto moderní jednotkou i z Olomouce až do Šumperka. Původní spěšný vlak z Olomouce v 7:36 do Zlína nejede v úseku Olomouc – Přerov, v opačném směru je trasa spěšného vlaku, s odjezdem z Přerova v 10:04, nahrazena zastávkovým osobním vlakem. Odjezd osobního vlaku z Olomouce do Přerova v 7:23 je nově upraven na 7:32. Dochází k minutovým úpravám časových poloh odpoledních posilových vlaků mezi Olomoucí a Přerovem. Posilové osobní vlaky nově pojedou z Olomouce hl.n. ve 12:56, 14:02, 14:56 a 16:02.
  • Trať 273 Červenka – Senice na Hané: Nově budou vlaky mezi Červenkou a Prostějovem jezdit v pravidelném dvouhodinovém intervalu po celý týden.
  • Trať 274 Litovel předměstí – Mladeč: Od 15. června do 28. září 2014, každou sobotu a neděli, zajistí spojení s turisticky zajímavým místem tři páry osobních vlaků. Z Litovle předměstí budou odjíždět v 9:28, 13:28 a 15:28, z Mladče pak v 10:25, 14:19 a 16:19.
  • Trať 275 Olomouc hl.n. – Senice na Hané: Nově je stanovený jednotný čas odjezdů vlaků z Olomouce hl.n. vždy na 31. minutu (dnes o víkendech 13. minuta). Ranní osobní vlak z Olomouce v 5:31 pojede přes Senici na Hané až do Litovle předměstí. Dále dochází ke změnám v omezení jízd jednotlivých vlaků,
  • Trať 290 Olomouc hl. n. – Uničov: Spěšný vlak z Jeseníku ve 4:53 do Zlína pojede nově pouze do Olomouce hl.n. Dochází k drobným úpravám omezení jízdy vlaků, především o zimních a hlavních školních prázdninách.
  • Trať 291 Zábřeh na Moravě – Šumperk: S nasazením třetí elektrické jednotky RegioPanter.do Olomouckého kraje se vytvoří nová páteřní linka z Nezamyslic přes Prostějov a Olomouc do Šumperka. Ze stanice Bludov mohou vlaky směr Šumperk odjíždět ihned po výstupu / nástupu cestujících. Tímto opatřením se eliminují případná zpoždění vlaků na jednokolejném úseku Bludov – Šumperk.
  • Trať 292 Jeseník – Šumperk: Večerní spěšný vlak do Krnova z Jeseníku v 17:30 pojede v úseku Jeseník – Mikulovice ve dvou variantách. O víkendech je uspíšený odjezd z Jeseníku na 17:20. Tím se zajistí spojení do Zlatých Hor, zároveň i návrat motorového vozu ze Zlatých Hor do Jeseníku na zajištění přípoje ke spěšnému vlaku do Šumperka.Na základě připomínek občanů dochází ke změně v organizaci zajištění ranního spojení z Hanušovic do Šumperka. Ruší se osobní vlak z Hanušovic ve 4:12, nově pojede osobní vlak v 5:03. V opačném směru je z důvodu minimálního využití zrušen první ranní vlak ze Šumperka ve 4:06.
  • Trať 297 Mikulovice – Zlaté Hory: Čas odjezdu posledního vlaku z Mikulovic do Zlatých Hor a opačně je uspíšen cca o 10 minut. Díky tomu je nově zajištěn přípoj na poslední vlak ze Zlatých Hor v 18:03 s přestupem v Jeseníku na spěšný vlak do Šumperka.
  • Trať 301 Olomouc hl.n. – Nezamyslice: Dochází ke změně na trase Nezamyslice – Olomouc – Šumperk, nově vlaky pojedou přes Prostějov hl.n. Spoje z Nezamyslic přes Přerov jsou zpravidla ukončeny v Olomouci hl.n. Důvodem změny je nasazení třetí jednotky RegioPanter.
  • Na žádost cestujících pojede v pracovní dny nový osobní vlak z Prostějova ve 4:59. Mezi Olomoucí a Prostějovem vyjedou v pracovní dny, vyjma školních prázdnin, dva páry spěšných vlaků Plumlov a Kosíř. Z Olomouce do Prostějova ve 14:07 a 16:07, v opačném směru z Prostějova v 15:35 a 17:35.
  • Trať 310 Olomouc hl.n. – Moravský Beroun: V průběhu roku 2014 se předpokládá zařazení úseku Olomouc hl.n. – Hrubá Voda do Integrovaného systému Olomouckého kraje.
  • Trať 330 Přerov – Břeclav: Spěšný vlak Jeseník – Zlín střed, s odjezdem z Přerova v 8:04, již nepojede. Nově pojede osobní vlak z Přerova v 9:44 až do Břeclavi. V opačném směru je zrušen spěšný vlak ze Zlína do Olomouce. Náhradou za zrušený spěšný vlak pojede osobní zastávkový vlak s příjezdem do Přerova v 10:19.

Nové soupravy v Olomouckém kraji

Od nového jízdního řádu bude na regionálních tratích nasazeno celkem sedm třívozových jednotek Regionova a čtyři dvouvozové. Využití jednotek Regionova na jednotlivých tratích:

  • Olomouc – Drahanovice: dvouvozové jednotky, 100 % spojů
  • Šumperk – Uničov: třívozová jednotka, 70 % spojů
  • Olomouc – Uničov: třívozové jednotky, 70 % spojů
  • Olomouc – Hrubá Voda – Moravský Beroun: třívozové jednotky, 95 % spojů
  • Zábřeh na Moravě – Šumperk: třívozová jednotka, 40 % spojů
  • Šumperk – Hanušovice – Jeseník: třívozová jednotka, 30 % spojů
  • Prostějov – Dzbel: dvouvozové jednotky, 100 % spojů

Na trati z Nezamyslic do Olomouce a Šumperka bude koncem roku 2013 nasazena třetí jednotka RegioPanter, tyto tři jednotky zajistí 43 % všech spojů páteřní linky Nezamyslice – Olomouc – Šumperk

Jihočeský kraj:

V neděli 15. prosince začne platit nový jízdní řád pro rok 2014. Regionální osobní dopravu objednává Jihočeský kraj prostřednictvím organizátora dopravy JIKORD. Dálkovou dopravu, tedy rychlíkové spoje, České dráhy realizují na základě objednávky Ministerstva dopravy ČR. Denně vypraví České dráhy v Jihočeském kraji v průměru 351 vlaků, v pracovní dny je to 306 vlaků, o víkendech 177 spojů, což představuje výkon v jízdním řádu 4 995 115 vlakokilometrů.

Nový jízdní řád přinese nasazení všech čtyř vozidel RegioPanter na regionální lince Strakonice – České Budějovice – České Velenice, což představuje většinu spojů. Kvůli přípojovým vazbám bude nutné urychlit spoje na trati České Budějovice – Linec a vlaky budou ve zvýšené míře projíždět zastávky a stanice v úseku České Budějovice – Horní Dvořiště. Znovu tak vzniknou přestupní návaznosti ve stanici Rybník ve směru Vyšší Brod klášter a Lipno nad Vltavou. Jihočeský organizátor dopravy JIKORD neobjednal osobní železniční dopravu na trati Číčenice – Týn nad Vltavou.

Ve směru do Rakouska na rychlících Praha – Linec přes Summerau budou nasazeny komfortnější vozys klimatizací a elektrickými zásuvkami, vůz pro vozíčkáře, přeprava jízdních kol zjednodušenou formou atp. Spojení obou měst se navíc zrychlí o 18 minut ve směru z Prahy do Lince (z 5 hod. a 9 min. na 4 hod. a 51 min.), resp. o 8 minut ve směru z Lince do Prahy (z 5 hod. a 4 min. na 4 hod. a 56 min.). Podstatné změny ve spojení s Rakouskem jsou plánované na jízdní řád 2015, kdy budou zavedeny soupravy Railjet na lince Praha – Brno – Vídeň – Graz.

Rychleji do Českých Budějovic

V souvislosti s dokončením některých úseků na IV. koridoru mezi Prahou a Českými Budějovicemi dojde také k výraznějšímu zrychlení dopravy z Prahy do jihočeské metropole, a to o 12 minut ze současných 2 hod. a 40 min. na nových 2 hod. a 28 min. Po dokončení modernizace dalších úseků koridoru v budoucnosti se cestovní časy dále zkrátí. Na této lince se objeví modernizované, klimatizované vozy s elektrickými zásuvkami pro drobnou elektroniku (PC, mobilní telefony) nejen v mezistátních spojích Praha – Linec, ale také v soupravách několika vnitrostátních rychlíků.

Změny v jízdním řádu v Jihočeském kraji

Trať 192 Číčenice – Týn nad Vltavou

  • osobní železniční doprava není objednána

Trať 194 České Budějovice – Černý Kříž

  • v zimní sezóně budou jezdit víkendové vlaky do oblasti Stožecka
  • v letní sezóně KCOD České Budějovice připravuje opět Šumavské léto s párou
  • i v roce 2014 bude možné cestovat za výhodné ceny přes Nové Údolí do Bavorska
  • začne revitalizace tratě, připravuje se náhradní autobusová doprava, výluky se neuskuteční v hlavní turistické sezoně, tedy v červenci a v srpnu

Trať 195 Rybník – Lipno nad Vltavou

  • v zimním období i nadále platí lyžařská nabídka ČD Yetti – držitelé jízdenek ČD mají slevu 30 % na skipas; od vybraných vlaků pojede z nádraží Lipno nad Vltavou skibus do Skiareálu Lipno

Trať 196 České Budějovice – Summerau

  • urychlení přímých vlaků České Budějovice – Linec a tím zajištění přípojů do / z Prahy

Trať 198 Strakonice - Volary

  • v zimním období platí lyžařská nabídka ČD Yetti – držitelé jízdenek ČD mají slevu 30 % na skipas v areálu Kubova Huť

Trať 199 České Budějovice – Gmünd NÖ

  • nově bude jezdit přímý školní vlak České Budějovice – Gmünd NÖ (příj. v 7:35) určený pro přepravu českých studentů do střední školy v rakouském Gmündu

Trať 202 Tábor – Bechyně

  • úprava časů přípojných vlaků v Táboře umožní návrat elektrické vozby

Trať 225 Havlíčkův Brod – Veselí nad Lužnicí

  • nově bude jezdit jednotkou RegioPanter přímý spěšný vlak České Budějovice (odj. 15:01) – Jindřichův Hradec – Popelín
  • ranní spěšný vlak do Českých Budějovic (příj. 6:55) rovněž zajistí jednotka RegioPanter

Trať 227 Slavonice – Kostelec u Jihlavy

  • nově budou na spojích zajíždět do Jihočeského kraje jednotky RegioSpider z Kraje Vysočina

Na všech ostatních tratích zůstává železniční doprava bez výraznějších změn.

Modernizace vozidlového parku

  • Trať 190 České Budějovice – Strakonice: 70 % spojů zajistí jednotkyRegioPanter
  • Trať 199 České Budějovice – České Velenice: 97 % spojů zajistí jednotkyRegioPanter
  • Trať 220 České Budějovice – Tábor: 65 % spojů jednotky Regionova namísto klasických souprav
  • Trať 225 Havlíčkův Brod – Veselí nad Lužnicí: 50 % spojů jednotkyRegioPanter
  • Trať 227 Slavonice – Kostelec u Jihlavy: 90 % spojů jednotky RegioSpider

Modernizace vozidlového parku bude v roce 2014 pokračovat také u dálkových vlaků. Do provozu budou uvedeny poslední modernizované, bezbariérové vozy typu Bbdgmee, které České dráhy nasadí např. na linky Plzeň – České Budějovice – Brno a na spoje do Rakouska.

Krajské centrum osobní dopravy vydává regionální jízdní řád.

Jihomoravský kraj:
 

Regionální vlaky v Jihomoravském kraji přesáhnou v jízdním řádu 2014 hranici 9 mil. vlakových kilometrů, denní průměr činí 24 731 vlakových kilometrů. Ve srovnání se stávajícím rokem dochází k mírnému navýšení rozsahu dopravy o 0,15 %. České dráhy vypraví v rámci kraje v pracovní dny průměrně 847 regionálních vlaků, o víkendech pak v průměru 485 vlaků. Integrovaný dopravní systém platí na celém území kraje, regionální vlaková doprava je provozována na celkem 728 kilometrech železničních tratí.

Nejvýznamnější změny v Jihomoravském kraji

  • Nové elektrické jednotky RegioPanter na lince S2

Do srpna 2014 budou dodány dvě dvouvozové elektrické jednotky RegioPanter, na které naváže dodávka pěti kusů třívozových jednotek, všechny sedm jednotek bude jezdit nejpozději do května 2015. Nasazeny budou na lince S2 Křenovice horní n. – Brno hl. n. – Letovice – Březová n. Svit.

  • Zavedení specifického způsobu odbavení

Na trati Břeclav – Přerov v úseku Břeclav – Hodonín se nově zavádí specifický způsob odbavování u vlaků vedených motorovým vozem.

  • Nový spěšný vlak „Velo Pálava“

Pro cykloturisty a návštěvníky směřující do turisticky atraktivních lokalit Pavlovských vrchů, Novomlýnských nádrží a Lednicko-valtického areálu je každou sobotu od 19. 4. do 27. 9. 2014 a o svátcích 1. a 8. 5. 2014 připraven nový spěšný vlak „Velo Pálava“ s odjezdem z Brna hl.n. v 8:26 do Mikulova na Moravě se zastaveními v Popicích, Břeclavi a Valticích městě.

  • Provoz spěšného vlaku „Velo Podyjí"

V období cyklistické sezóny dochází k úpravě počtu dnů jízdy sobotního spěšného vlaku „Velo Podyjí“ z Brna-Králova Pole do Šatova a zpět. Vlak pojede každou sobotu od 17. 5. do 28. 6. 2014.

  • Rozšíření období provozu vozů umožňujících rozšířenou přepravu kol

Na základě zaznamenaného zvýšeného zájmu cestujících o přepravu jízdního kola zavádíme u některých vybraných vlaků na trati Břeclav – Žďár nad Sázavou službu úschovy během přepravy s možností rezervace pro jízdní kolo.

  • Lednické parní léto

Obdobně jako ve stávajícím jízdním řádu bude na trati 247 Břeclav – Lednice zajištěna osobní doprava historickými vozidly. Nostalgické vlaky budou jezdit každou sobotu, neděli a svátek od 1. 5. do 28. 9. 2014, a to 4× denně historickým motorovým vozem řady M 131.1 „Hurvínek“. Vždy poslední sobotu v měsíci (ve dnech 31. 5., 28. 6., 26. 7., 30. 8. a 27. 9. 2014) nahradí motorový vůz „Hurvínek“ parní lokomotiva 433.001 „Skaličák“ se soupravou historických vozů 3. třídy a bufetovým vozem.

Změny v jízdním řádu na jednotlivých tratích v Jihomoravském kraji (na tratích, které nejsou v přehledu zmiňovány, nedochází k podstatnějším změnám)

Trať 241 Znojmo – Moravské Budějovice

  • Na základě objednávky Jihomoravského kraje je vždy v pátek v úseku Znojmo – Moravské Budějovice nově zaveden jeden pár vlaků s příjezdem do Znojma ve 20:47, v opačném směru s odjezdem ze Znojma ve 21:04.
  • Na všechny vlaky nasadí dopravce dvoudílné, částečně nízkopodlažní, jednotky řady 814 Regionova, které rozšíří poskytované služby, např. vozíčkářům či cyklistům. Nasazení těchto jednotek rovněž dovolilo sjednocení taktových odjezdů ze Znojma po většinu dne.

Trať 244 Brno – Hrušovany nad Jevišovkou / Moravské Bránice – Oslavany

  • Mezi Ivančicemi a Oslavany bude mít doprava čistě rekreační charakter a vlaky zde pojedou pouze ve dnech 1. 5., 30. 8., 13., 14. a 28. 9. 2014.
  • V úseku Miroslav – Hrušovany nad Jevišovkou dochází k mírnému omezení rozsahu dopravy o víkendech a svátcích, a to především u prvního ranního a posledního večerního páru vlaků. V pracovní dny zůstává rozsah zachován na úrovni současného jízdního řádu.

Trať 246 Znojmo – Břeclav

  • Vzhledem k rostoucímu zájmu cestujících s jízdními koly bude v letních měsících rozšířen provoz vozů umožňujících přepravu spoluzavazadel / kol.

Trať 247 Břeclav – Boří les – Lednice

  • Na trati Břeclav – Lednice bude i v tomto jízdním řádu mít doprava čistě rekreační charakter a bude provozována historickými vozidly. Nostalgické vlaky pojedou každou sobotu, neděli a svátek od 1. 5. do 28. 9. 2014, a to 4× denně historickým motorovým vozem řady M 131.1 „Hurvínek“. Vždy v poslední sobotu v měsíci (ve dnech 31. 5., 28. 6., 26. 7., 30. 8. a 27. 9. 2014) nahradí motorový vůz „Hurvínek“ parní lokomotiva 433.001 „Skaličák“ se soupravou historických vozů 3. třídy v rámci nabídky „Lednické parní léto“.

Trať 248 Znojmo – Retz

  • Na základě objednávky Jihomoravského kraje pojedou v úseku Znojmo – Retz nově vlaky s příjezdem do Znojma v 8:34 a ze Znojma v 8:56 i v sobotu (dosud jezdí vyjma soboty).

Trať 250 Níhov – Tišnov – Brno – Břeclav – Kúty

  • Na této trati došlo jen k minimálním změnám v časových polohách vlaků způsobených změnou v  dálkové dopravě.
  • Ruší se letní prázdninová varianta vlaků s odjezdem z Brna hl.n. ve 4:52 a 5:02, nově pojede pouze vlak z Brna hl.n. ve 4:53.
  • Vlaky v úseku Brno – Tišnov s příjezdem do Brna v 5:52 a odjezdem z Brna v 19:23 pojednou nově i během letních prázdnin.
  • Dochází k rozšíření zastavování některých dosud projíždějících vlaků na zastávkách:
    • Česká: nově budou zastavovat vlaky s příjezdem do Brna v 6:25, 6:52, 17:22, s příjezdem do Brna-Slatiny v 7:32 a s odjezdem z Brna hl.n. v 4:53, 14:07 a 15:36. Naopak nově bude zastávkou Česká projíždět vlak s odjezdem z Brna v 15:09;
    • Hradčany: nově budou zastavovat vlaky s příjezdemdo Brna v 6:52, 17:22.

Trať 251 Tišnov – Nedvědice

  • Ruší se letní prázdninová varianta vlaků z Tišnova v 5:33 a 5:37 a nově pojede pouze vlak v 5:33.

Trať 260 Brno – Letovice

  • Na této trati dochází k minimálním změnám v časových polohách regionálních vlaků způsobených změnou v dálkové dopravě.
  • Vlaky z Brna hl.n. v 6:02 a 10:02 a příjezdem do Brna hl.n. v 8:58 a 12:58 nepojedou nově v neděli v úseku Letovice – Březová nad Svitavou;
  • Vlak z Brna hl.n. v 15:02 a příjezdem do Brna hl.n. v 17:58 pojede nově pouze v pátek, vyjma vánoční a letní prázdniny, v úseku Letovice – Březová nad Svitavou;
  • Ve větší míře budou nasazeny tzv. push-pull soupravy s řídicím vozem, což umožňuje zavést službu přepravy cestujících na vozíku.
  • Dochází k rozšíření zastavování některých dosud projíždějících vlaků na zastávkách:
    • Blansko město: spěšné vlaky s příjezdem do Brna hl.n. v 6:12, 7:12 a 8:12 a odjezdem z Brna ve 13:45, 15:45 a 17:45;
    • Babice nad Svitavou: osobní vlak s příjezdem do Brna hl.n. v 6:44.

Trať 262 Skalice nad Svitavou – Boskovice – Velké Opatovice

  • Osobní vlak z Boskovic ve 21:59 pojede přímo do Brna (příjezd 22:57), ve Skalici nad Svitavou odpadá přestup.

Trať 300 Brno – Vyškov na Moravě – Nezamyslice

  • V úseku Vyškov na Moravě – Nezamyslice dojde k omezení jízd vlaků v některé dny:
    • vlak z Vyškova na Moravě v 9:03 a příjezdem do Vyškova na Moravě v 10:50 pojede pouze v pracovní dny (v nepracovní dny nepojede);
    • vlak s příjezdem do Vyškova na Moravě v 13:41 a z Vyškova na Moravě v 14:21 nepojede o letních prázdninách.

Trať 330 Břeclav – Moravský Písek

  • Ve vybraných osobních vlacích v pracovní dny mezi Břeclaví a Hodonínem bude zaveden specifický způsob odbavení cestujících. Týká se vlaků z Břeclavi v 7:35, 9:35, 11:35, 17:35, 19:35, 22:35 a z Hodonína v 5:06 (v nepracovní dny), 8:02, 10:02, 12:02, 16:43, 18:00 a 20:02. Uvedené vlaky jsou tvořeny samostatným motorovým vozem.

Trať 340 Brno – Veselí nad Moravou

  • Časy odjezdů ranních vlaků z Brna hl.n. o víkendu v 5:25 a 6:20 jsou přizpůsobeny příjezdům spojů brněnské MHD;
  • Trasa večerního osobního vlaku z Brna hl.n. v 17:47 je kromě období vánočních a letních prázdnin prodloužena z Nesovic do Nemotic.

Trať 342 Bzenec – Moravský Písek

  • O víkendech dochází k rozšíření omezení jízdy vlaků v ranních hodinách, kdy vlaky ze Bzence v 7:04 a z Moravského Písku v 8:50 pojedou nově denně.

Trať 343 Hodonín – Veselí nad Moravou – Vrbovce

  • V přeshraničním úseku Javorník nad Veličkou zastávka – Vrbovce jsou ve spolupráci s dopravcem ZSSK zachovány úpravy z 9. června 2013, spočívající v prodloužení tras až do stanice Vrbovce. Tyto vlaky tak rozšiřují nabídku přeshraničního spojení mezi ČR a SR.

Nabídky cyklistům na jižní Moravě

  • Novinkou jízdního řádu je nabídka přímého spojení „Velo Pálava“ z Brna hl.n. (odj. 8:26) do Mikulova na Moravě (příj. 9:38) a zpět (odj. Mikulov na Moravě 18:45, příj. Brno hl.n. 19:55) o sobotách od 19. 4. do 27. 9. 2014 a ve svátky 1. a 8. 5. 2014. Ve vlaku budou řazeny vozy umožňující jak přepravu jízdních kol, tak vůz se službou úschovy během přepravy s možností rezervace jejich přepravy. Nabídka těchto vlaků je cílena hlavně na turisty a cykloturisty směřující do Pavlovských vrchů, Novomlýnských nádrží, Břeclavska, Mikulovska a Lednicko-valtického areálu, a zastavují proto v Popicích, Břeclavi a Valticích městě.
  • Stejný rozsah služeb nabízejí také přímé vlaky „Velo Podyjí“, jedoucí v trase Brno-Královo Pole – Šatov a zpět vždy o sobotách od 17. 5. do 28. 6. 2014, a to v již zavedených časech: odjezd Brno-Královo Pole 8:09, Brno-Lesná 8:14, Brno-Židenice 8:19 a Brno hl.n. 8:30. Vlak přijede do Znojma v 10:11 a do Šatova 10:28. Zpět se vydá ze Šatova v 17:43, do Brna hl.n. přijede v 19:40 a do Brna-Králova Pole ve 20:02. Ve směru do Brna je možné v Hrušovanech nad Jevišovkou využít přípojného vlaku z Mikulova na Moravě a Novosedel. Vlak je cílen na výlety turistů a cykloturistů do Národního parku Podyjí, pro vyjížďky po cyklotrasách na Znojemsku a v Rakousku apod. Mezi Mikulovem na Mor. a Hrušovany nad Jevišovkou se nachází ideální trasa po bývalé „signálce“ dlouhé cca 20 km, vhodné pro jízdu na in-line bruslích.
  • Novinkou pro cykloturisty je nabídka možnosti rezervace míst pro jízdní kola ve spěšných vlacích „Velo Pálava“ a „Velo Podyjí“ i ve vybraných spojích na trati Brno hl.n. – Břeclav a Brno hl.n. – Žďár nad Sázavou. Rezervovat místo pro jízdní kola je možné pouze o víkendech v období od 19. 4. do 27. 9. 2014 prostřednictvím služby úschova během přepravy.
  • Cyklovozy jsou zařazeny také na téměř všech vlacích na trati Znojmo – Břeclav a Zaječí – Hodonín.Nově lze také přepravit jízdní kola ve všech vlacích na trati ze Znojma do Moravských Budějovic, kde budou nasazeny částečně nízkopodlažní motorové jednotky Regionova.
  • Ve stanicích Znojmo, Břeclav, Hodonín, Veselí nad Moravou jsou celoročně provozovány půjčovny jízdních kol Českých drah. Kolo se může v půjčovně předem rezervovat a po vybraných železničních tratích přepravovat zdarma. Výhodou je možnost jej vrátit v jiném místě než bylo zapůjčeno. Kromě míst na jižní Moravě jsou to také stanice Jindřichův Hradec, Třeboň a Veselí nad Lužnicí.

Modernizované soupravy v Jihomoravském kraji

Nejpozději do srpna začnou na vytížené lince S2 jezdit dvě nové nízkopodlažní dvouvozové elektrické jednotky RegioPanter, dodávka dalších 5 třívozových jednotek bude postupně následovat do května 2015. Proběhla modernizace tří lokomotiv řady 242, které budou společně s řídícími vozy ř. 961 „Sysel“ tvořit tzv. push-pull soupravy na lince S2. Díky tomu se pro nový jízdní řád mohou vyřadit dva nemodernizované pantografy řady 560. Pro nasazení řídících vozů řady 961 na lince R5, vytvoření push-pull souprav, se modernizovaly lokomotivy řady 363. Dokončila se modernizace motorových vozů řady 842. Postupně se také obměňují starší přípojné vozy Bmx za modernizované řady Bdtn.

  • Brno – Zastávka u Brna – Vysoké Popovice: cca 90 % osobních vlaků, 5 motorových vozů řady 854 s řídicím vozem, 3 motorové vozy řady 842, modernizované vozy Bdtn;
  • Znojmo – Moravské Budějovice – Okříšky: 100 %, dvoudílné jednotky Regionova;
  • Brno – Miroslav / Moravské Bránice – Ivančice: téměř 100 % osobních vlaků, 6 souprav motorových vozů řady 842 s řídicím vozem, 2 motorové vozy řady 842, modernizované vozy Bdtn;
  • Znojmo – Břeclav: 8 párů osobních vlaků v nepracovní dny – motorové jednové vozy ř. 842 s říd. vozy;
  • Tišnov – Brno – Vranovice: 2 páry osobních vlaků, 2 třídílné jednotky Regionova;
  • Tišnov – Nedvědice: téměř 100 % osobních vlaků, 3 třídílné jednotky Regionova;
  • Brno – Blansko: 4 páry osobních vlaků, 2 třídílné jednotky řady 814.2 Regionova;
  • Brno – Blansko: 4 páry osobních vlaků 2 třídílné jednotky Regionova;
  • Brno – Blansko: 1 pár osobních vlaků, souprava s řídicím vozem řady 961 „Sysel“;
  • Brno – Letovice/Březová nad Svitavou: 25 % osobních vlaků 2 soupravy s řídícím vozem „Sysel“
  • Skalice nad Svitavou – Velké Opatovice: 100 % osobních vlaků, 2 dvoudílné jednotky Regionova;
  • Břeclav – Moravský Písek: 80 % osobních a spěšných vlaků, 7 souprav s řídicím vozem řady 961 „Sysel;
  • Brno – Veselí nad Moravou: cca 75 % osobních a spěšných vlaků, 6 motorových vozů řady 854, část s řídicím vozem, 4 motorové vozy řady 842, modernizované vozy Bdtn;
  • Hodonín – Veselí nad Moravou – Vrbovce: téměř 100 % osobních vlaků, 3 třídílné jednotky Regionova.
Ústecký kraj:
 

V neděli 15. prosince začne platit nový jízdní řád pro rok 2014.  Regionální doprava je v Ústeckém kraji realizována na základě objednávky Ústeckého kraje, dálkové vlaky objednává v celé České republice ministerstvo dopravy. V kraji zůstává po delší době na všech tratích stejný model jízdního řádu, na některých tratích dochází jen k minutovým úpravám. Neruší se ani neobnovuje osobní železniční doprava na žádné trati. Nový jízdní řád začne platit na trati Děčín – Rumburk, a to od 1. července 2014, kdy se očekává otevření železničního přechodu Dolní Poustevna – Sebnitz. Počet vlakokilometrů dosáhne 7,076 milionů, denně 23 351 vlkm, což je téměř stejný rozsah jako v letošním roce. V Ústeckém kraji pojede 714 osobních vlaků, 34 spěšných vlaků, 97 rychlíků, 12 spojů EuroCity a 5 vlaků EuroNight.

Osvědčené spojení mezi stanicemi Ústí nad Labem a Drážďany v předvánoční době

Stejně jako v loňském roce, i letos pojede mezi stanicemi Ústí nad Labem a Drážďany v době adventu o víkendech jeden pár přímého zrychleného osobního vlaku. „Vánoční kometu“ využívají cestující k návštěvě tradičních vánočních trhů. Vlak bude letos řazen z 10 klasických vozů a zastaví ve stanicích Děčín hl.n., Bad Schandau a pak až v Drážďanech. Spoj vyjíždí z Ústí nad Labem v 9:18, příjezd do Drážďan je v 10:20. Zpět z Drážďan odjíždí v 16:00 a do Ústí n. L. hl.n. přijede v 16:59. Poprvé vyjede „Vánoční kometa“ v sobotu 30. listopadu.

Změny v jízdním řádu v Ústeckém kraji

Trať 072 Lysá nad Labem – Ústí nad Labem západ

  • rozsah dopravy zůstává stejný
  • na většině spojů jezdí řídicí vozy „Sysel“ s rekonstruovanými vozy Bdmtee
  • v dálkové dopravě se vrací jeden pár večerních rychlíků

Trať 081 Děčín hl.n. – Rumburk, Benešov nad Ploučnicí – Česká Lípa

  • rozsah dopravy zůstává stejný, na některých spojích jezdí německá jednotka Desiro, na některých nově jednotky RegioShark
  • od 1. července se předpokládá nový model jízdního řádu v souvislosti s otevřením železničního přechodu Dolní Poustevna – Sebnitz
  • v dálkové dopravě se vrací jeden pár večerních rychlíků Ústí n. L. – Liberec a opačně

Trať 083 Rumburk – Dolní Poustevna

  • rozsah dopravy zůstává stejný, na některých spojích jezdí německá jednotka Desiro, na některých nově jednotky RegioShark
  • od 1. července se předpokládá nový model jízdního řádu v souvislosti s otevřením železničního přechodu Dolní Poustevna – Sebnitz

Trať 087 Lovosice – Česká Lípa

  • rozsah dopravy zůstává stejný
  • u tří párů vlaků dojde k rozdělení na trasu v pracovní dny a trasu o víkendech, tím se odstraní zbytečné prostoje při křižování v Žalhosticích

Trať 097 Lovosice – Teplice v Čechách

  • z důvodu pokračování nepředpokládané výluky od 5. června 2013, kdy došlo v okolí zastávky Dobkovičky k sesuvu velkého množství zeminy a deformaci železniční trati, zůstává v úseku Lovosice – Radejčín zavedena náhradní autobusová doprava
  • náhradní autobusy zastavují i na zastávkách, které jsou v jízdním řádu uvedené v závorce; tyto zastávky nejsou tarifním bodem Českých drah. Cestující, kteří nastoupí v této zastávce, zaplatí jízdné z předchozí stanice ČD; cestující jedoucí do této zastávky zaplatí jízdné do následující stanice ČD.
  • v úseku Teplice v Čechách – Radejčín došlo k  malým časovým úpravám u ranních vlaků, aby byl zajištěn jak návoz motorových jednotek do Radejčína, tak přípojné vazby
  • současný první ranní vlak Os 6143, který jede z Chotiměře ve 4:37 do Lovosic již v novém jízdním řádu, kdy jezdí v tomto úseku náhradní autobusy, nebyl objednán
  • současný vlak Os 16131 s odjezdem z Teplic v Čechách v 5:10, který letos končí v Žalanech zastávce, pojede z Teplic v 5:34 až do Radejčína. Současný vlak Os 16130, který letos začíná v Žalanech zastávce v 5:43, bude vyjíždět již z Radejčína s odjezdem v 5:31 a do Teplic v Č. přijede v 6:15. 

Trať 098 Děčín – Bad Schandau

  • rozsah dopravy zůstává stejný
  • od druhé poloviny roku se na této trati v souvislosti s otevřením železničního přechodu Dolní Poustevna – Sebnitz předpokládá nový model jízdního řádu; vlaky jedoucí do Bad Schandau budou pokračovat přes Sebnitz a Dolní Poustevnu až do Rumburka a opačně.

Trať 130 Ústí nad Labem – Chomutov

  • rozsah dopravy zůstává stejný
  • na lince U1 Děčín – Most – Chomutov jezdí 7 elektrických jednotek RegioPanter

Trať 140 Chomutov – Karlovy Vary – Cheb

  • rozsah dopravy zůstává stejný, dochází pouze k malým časovým úpravám

Trať 143 Kadaň-Prunéřov – Kadaň předměstí

  • rozsah dopravy zůstává stejný, dochází pouze k malým časovým posunům, jejichž cílem je zajištění přípojných vazeb na trati Chomutov – Karlovy Vary

Na následujících tratích zůstává rozsah dopravy stejný jako v jízdním řádu 2013/14:

  • Trať 073 Ústí nad Labem-Střekov – Děčín hl.n.
  • Trať 084 Rumburk – Mikulášovice (víkendový provoz)
  • Trať 090 Praha – Kralupy nad Vltavou – Ústí nad Labem – Děčín
  • Trať 095 Vraňany – Straškov (– Zlonice)
  • Trať 096 Roudnice nad Labem – Račiněves
  • Trať 110 Louny – Kralupy nad Vltavou
  • Trať 114 Lovosice – Postoloprty
  • Trať 123 Most – Žatec západ
  • Trať 126 Most – Rakovník
  • Trať 131 Ústí nad Labem – Bílina
  • Trať 133 Chomutov – Jirkov
  • Trať 134 Teplice v Čechách – Litvínov
  • Trať 135 Most – Moldava v Krušných horách
  • Trať 137 Chomutov – Vejprty
  • Trať 160 Žatec – Plzeň
  • Trať 161 Rakovník – Bečov nad Teplou

Modernizované vozy na jednotlivých tratích

  • Trať 072 Lysá nad Labem - Ústí nad Labem západ:86 % osobních vlaků s klasickou soupravou s novým řídícím vozem „Sysel“ a modernizovanými vozy Bdmtee;
  • Trať 073 Ústí nad Labem – Děčín: 93 % jednotkami Regionova a 7 % klasickou soupravou s novým řídícím vozem „Sysel“ a modernizovanými vozy Bdmtee
  • Trať 081 Děčín – Rumburk, Děčín – Česká Lípa: 100 % vlaků modernizovanými a novými jednotkami Desiro a  RegioShark, Regionova a 854 + 954 (2 jednotky RegioShark, 4 jednotky Desiro, 1 jednotka 854 + 954, 1 jednotka 814 + 914) 
  • Trať 083 Rumburk – Dolní Poustevna: kromě 1 páru vlaků s motorovým vozem 810 pojedou na všech spojích jednotky Desiro, RegioShark, Regionova nebo 854 + 954. Na 88 % spojů budou nasazena modernizovaná a nová vozidla.
  • Trať 084 Rumburk – Mikulášovice přes Panský:58 % vlaků jednotkou Regionova
  • Trať 087 Lovosice – Česká Lípa: 100 % vlaků jednotkou Regionova
  • Trať 090 linka Ústí n.L. hl.n. – Praha Masarykovo nádraží: 100 % osobních vlaků jednotkou CityElefant, v úseku Děčín – Ústí n. L. 7 jednotek RegioPanter, 1 souprava s novým řídícím vozem a 1 jednotka Desiro
  • Trať 097 Lovosice – Teplice v Čechách: 100 % vlaků modernizovanými vozidly Regionova v úseku Teplice v Čechách – Radejčín; v úseku Radejčín – Lovosice náhradní autobusová doprava
  • Trať 098 Děčín – Bad Schandau: 100 % osobních vlaků Desiro
  • Trať 114 Lovosice – Postoloprty:  100 % spojů jednotkou Regionova
  • Trať 124 Chomutov – Lužná u Rakovníka: 70 % spojů jednotkou Regionova
  • Trať 126 Most – Rakovník: 100 % vlaků jednotkou Regionova
  • Trať 130 Ústí nad Labem - Chomutov: na lince U1 Děčín – Most je nasazeno 7 nových jednotek RegioPanter, 1 jednotka RegioShark a 1 souprava s novým řídícím vozem „Sysel“; kromě několika vložených posilových vlaků, na kterých je nasazena klasická souprava, jezdí na všech spojích linky U1 nové jednotky.
  • Trať 131 Ústí n.L. – Bílina: 100 % vlaků jednotkou Regionova
  • Trať 133 Chomutov – Jirkov: 93 % vlaků jednotkou Regionova
  • Trať 134 Teplice v Čechách – Litvínov: 70 % vlaků jednotkou Regionova
  • Trať 137 Chomutov – Vejprty: 50 % spojů jednotka Desiro
  • Trať 140 Chomutov – Cheb (úsek v Ústeckém kraji Chomutov – Klášterec n. O.): na 40 % spojů jednotka RegioShark, na dalších 40 % jednotky Regionova, zbylé spoje klasickými soupravami
  • Trať 143 Kadaň-Prunéřov – Kadaň předměstí:92 % spojů jednotkou Regionova
  • Trať 160 Žatec – Plzeň (úsek v Ústeckém kraji Žatec – Blatno u J.): 100% vlaků jednotkou Regionova

Modernizace vozidlového parku dálkových vlaků bude pokračovat i v roce 2014. Do provozu budou uvedeny poslední modernizované, bezbariérové vozy typu Bbdgmee, které České dráhy nasadí např. na linky Praha – Ústí 

Zlínský kraj:

V neděli 15. prosince začne platit nový jízdní řád pro rok 2014. Ve Zlínském kraji zůstal na většině tratí rozsah dopravy zachován jako ve stávajícím jízdním řádu. V kraji bude jezdit celkem šest nových motorových vozů RegioShark. Zlepší se přípoje na Valašsku, zvýší se počet přímých spojů z Rožnova pod Radhoštěm do Kroměříže a Kojetína. Rozšiřuje se i nabídka pro cykloturisty. Nový jízdní řád bude platit až do 13. prosince 2014.

Regionální vlaky ve Zlínském kraji ujedou v době platnosti jízdního řádu 2014 celkem 3,505 mil. vlakových kilometrů. V porovnání s letošním rokem je rozsah regionální dopravy přibližně o 1 % nižší. České dráhy vypraví v kraji v pracovní dny v průměru 488 regionálních spojů, o víkendech 369, což představuje průměrně 454 vlaků denně.

Nejvýznamnější změny v regionální dopravě ve Zlínském kraji

  • Nové motorové jednotky RegioShark

Ve Zlínském kraji bude v průběhu platnosti nového jízdního řádu 2013/2014 postupně jezdit celkem 6 nových motorových jednotek RegioShark. Nasazeny budou na linkách Rožnov pod Radhoštěm – Valašské Meziříčí – Kojetín, Kroměříž – Otrokovice – Vizovice a Vizovice – Uherské Hradiště – Bojkovice. Na první lince do Valašského Meziříčí zajistí nové vozy 100 % všech regionálních spojů, do Kojetína přibližně 70 %. Mezi Otrokovicemi a Vizovicemi zajistí dopravu u cca 55 % osobních vlaků.

  • Více přímých spojů z Rožnova pod Radhoštěm do Kojetína

Zvyšuje se počet přímých spojů z Rožnova pod Radhoštěm do Kroměříže a dále do Kojetína, přímé vlaky budou zajišťovat nové motorové vozy RegioShark.

  • Prodloužení osobního vlaku z Přerova do Břeclavi

Zavádí se jeden pár osobních vlaků z Přerova do Starého Města u Uherského Hradiště a zpět. Prodlužují se tak stávající vlaky, které v současném jízdním řádu jezdí v úseku Staré Město u Uherského Hradiště – Břeclav.

  • Nové přípoje k rychlíkům na Valašsku

Novinkou je zajištění přípoje ve Vsetíně a Valašském Meziříčí na vlak R 1422 Valášek a dále ve Vsetíně na vlak EC 220. Z tohoto důvodu byly o několik minut posunuty odjezdy odpoledních vlaků na trati Vsetín – Velké Karlovice.

  • Více souprav pro přepravu kol

V souvislosti s otevřením cyklostezky podél tratě Vsetín – Velké Karlovice upraví České dráhy složení souprav na této trati. Nově budou vlaky v cyklistické sezóně během víkendů a přes prázdniny posíleny o vůz určený k přepravě kol. Soupravy pojedou ve složení motorová jednotka Regionova, dva přívěsné vozy upravené pro přepravu jízdních kol a motorový vůz řady 810.

  • Nová jména vlaků

Nová jména ponesou dva spoje, spěšný vlak Sp 1640 z Rožnova pod Radhoštěm v 5:02 do Kojetína se bude jmenovat Rusava a spěšný vlak Sp 1644 z Valašského Meziříčí v 16:26 do Kojetína ponese jméno Hostýn.

Změny v regionální dopravě na jednotlivých tratích Zlínského kraje (na tratích, které nejsou v přehledu zmiňovány, nedochází k podstatnějším změnám)

  • Trať 280 Hranice na Moravě – Střelná: Z důvodu souběhu s autobusovou linkovou dopravou není objednán jeden pár vlaků z Horní Lidče (odj. 10:30) do Vsetína (příj.10:52) a zpět ze Vsetína (odj. 11:07) do Horní Lidče (příj. 11:28). Nově se zavádí přímý vlak z Hranic na Moravě (odj. 4:50) do Velkých Karlovic (příj. 7:13). Vlak R 850 (dnes R 622) pojede nově ze Vsetína, přípoj pro cestující na tento vlak je zajištěn v pracovní dny z Horní Lidče (odj. vlaku v 6:27), přes víkendy ze stanice Bylnice (odj. v 5:56, z Horní Lidče v 6:27) s příjezdem do Vsetína v 6:49. Z důvodu změny trasy vlaku R 850 nepojede osobní vlak Os 3243 Vsetín (odj. 5:52) – Horní Lideč (příj. 6:16).
  • Trať 281 Valašské Meziříčí – Rožnov pod Radhoštěm: Počet vlaků ani jejich datová omezení se zásadním způsobem nemění. Byly spojeny některé vlaky na trati 281 s vlaky na trati Valašské Meziříčí – Kojetín, tím se zvýšil počet přímých spojů. Novinkou je zavedení nedělního vlaku z Rožnova pod Radhoštěm (odj. 14:47) do Valašského Meziříčí (příj. 15:09). Tento vlak má přípoj na nedělní vlak R 1422 do Prahy hl.n.
  • Trať 282 Vsetín – Velké Karlovice: Na této trati dochází pouze k drobným minutovým změnám z důvodu zajištění přípojů na dálkové vlaky ve Vsetíně. Počet vlaků ani jejich datová omezení se nemění. V cyklistické sezóně budou ve vlacích řazeny vozy určené k přepravě kol, které zlepší nabídku služeb cykloturistům.
  • Trať 303 Valašské Meziříčí – Kojetín: Na této trati není objednán z důvodu velmi nízkého využití a částečného souběhu s autobusovou dopravou vlak s odjezdem z Valašského Meziříčí ve 22:25 do Bystřice pod Hostýnem (příj. 22:58). Z dopravních důvodů dochází ke zkrácení jízdní doby vlaku Os 3912 z Valašského Meziříčí (odj. 14:31) do Hulína o 30 minut – o 20 minut kratší je pobyt vlaku v Bystřici pod Hostýnem, změnila se doba pobyt i v dalších stanicích. Z důvodu blízké časové polohy nově nepojede osobní vlak Os 3938 z Bystřice pod Hostýnem v 14:36 do Hulína.
  • Trať 330 Přerov – Břeclav: Od nového jízdního řádu nepojedou v úseku Olomouc – Zlín střed stávající spěšné vlaky Sp 1630, 1631 a 1633 Jeseník – Zlín a zpět. Budou nahrazeny vlakem z Přerova v 9:44 do Starého Města u Uh. Hradiště (příj. 10:30), v opačném směru vlakem ze Starého Města u Uh. Hradiště v 9:30 do Přerova (příj. 10:19). Dále na této trati dochází pouze k drobným minutovým změnám, počet vlaků se nemění.
  • Trať 331 Otrokovice – Vizovice: Za zrušené spěšné vlaky v úseku Olomouc – Zlín pojedou nově jako náhrada osobní vlaky z Otrokovic v 8:39 do Zlína-středu (příj. 8:57), v opačném směru v 9:02 ze Zlína-středu do Otrokovic (příj. 9:20). Zkracuje se trasa osobního vlaku z Vizovic v 18:25, nově je výchozí ze Zlína středu, odjíždí v 19:05. Uspíší se i osobní vlak z Vizovic v 19:27, pojede nově o 27 minut dříve, tedy v 19:00. Z důvodu nízkého využití nepojede vlak ze Zlína středu v 6:20 do Otrokovic. Nově budou všechny vlaky v relaci Otrokovice – Zlín střed zastavovat na všech zastávkách pouze na znamení, zrychlí a zefektivní se tak doprava na této trati. Velkou prioritou je mimo jiné zachování přestupů na další spoje v Otrokovicích.
  • Trať 340 Uherské Hradiště –Veselí nad Moravou: Na této trati dochází pouze k drobným minutovým změnám. Osobní vlaky mezi Brnem a Uherským Hradištěm nepojedou nově přes Kunovice, z Kunovic zastávky jedou přímo do Uherského Hradiště, tím se zkrátí jízdní doba o 8 minut.  
  • Trať 341 Staré Město u Uherského Hradiště – Vlárský průsmyk: Z důvodu nízkého zájmu není objednán osobní vlak z Bojkovic v 4:30 do Bylnice, příj. v 5:06. Spěšný vlak Santon pojede nově z Bylnice, v trase Vlárský průsmyk – Bylnice bude nahrazen vlakem z Vlárského průsmyku v 5:19 s příjezdem do Bylnice v 5:25. Vlak ze Starého Města u Uh. Hradiště v 18:05 hod. do Uherského Brodu bude od platnosti nového jízdního řádu jezdit také v sobotu.

Nasazení nových a modernizovaných souprav ve Zlínském kraji

V průběhu platnosti nového jízdního řádu 2014, bude v kraji nasazeno šest moderních motorových vozů RegioShark na tratích z Rožnova pod Radhoštěm přes Valašské Meziříčí až do Kojetína a také na spojích z Kroměříže do Otrokovic a Vizovic a z Vizovic přes Uherské Hradiště do Bojkovic, jedná se o tratě 281, 303, 330, 331, 341. Na trati z Přerova do Břeclavi nasazují ČD řídící vozy ř. 961 „Sysel“. Na vybraných tratích jezdí modernizované motorové jednotky Regionova. Ve Zlínském kraji jsou na 63 % všech regionálních spojů nasazena nová či modernizovaná vozidla.

Modernizované vozy v regionální dopravě na jednotlivých tratích

  • 280 hranice kraje – Střelná: v úseku Valašské Meziříčí – Vsetín – Horní Lideč 30 % vlaků Regionovy;
  • 281 Valašské Meziříčí – Rožnov pod Radhoštěm: 100 % vlaků RegioSharky;
  • 282 Vsetín – Velké Karlovice: cca 75 % vlaků Regionovy;
  • 283 Horní Lideč – Bylnice: 100 % vlaků Regionovy;
  • 303 Valaš. Meziříčí – Kojetín: 70 % vlaků RegioSharky, 25 % vlaků Regionovy
  • 330 hranice kraje – hranice kraje: 100 % osobních vlaků Přerov – Břeclav řídící jednotky 961;
  • 331 Otrokovice – Vizovice: 55 % vlaků RegioSharky, 45 % Regionovy;
  • 340 Uherské Hradiště – hranice kraje: cca 45 % osobních vlaků řídící a motorové vozy 954 a 854; 15 % vlaků Regionovy;
  • 341 Staré Město u Uherského Hradiště – Vlárský průsmyk: 5 % vlaků RegioSharky, 20 % vlaků Regionovy; Újezdec u Luhačovic – Luhačovice: 100 % vlaků Regionovy.
  •